Bănci și Asigurări

Dezintermedierea continuă. Băncile şi-au redus expunerea în S1 cu circa 2 miliarde de euro

 Dezintermedierea continuă. Băncile şi-au redus...

Autor: Claudia Medrega

24.08.2016, 00:07 211

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare acordate de acţionarii străini filialelor locale pe termen scurt şi lung - a continuat tendinţa descendentă în primul semestru (S1), reducându-se cu aproape 2 miliarde de euro faţă de sfârşitul anului trecut, până la 13 mld. euro. Scăderea comparativ cu iunie 2015 a fost de 2,3 miliarde de euro.

Declinul datoriei externe a băncilor a fost determinat, sur­prinzător, în principal de reducerea expunerii băncilor pe termen lung, după ce în anii de criză cele mai afectate de pro­cesul de dezintermediere au fost finanţările pe termen scurt.

Stocul de datorie pe termen lung, care se stabilizase în jurul a 15-16 mld. euro în 2009-2012 şi apoi a intrat pe un trend descendent, s-a diminuat în S1 cu 1,3 miliarde de euro, la 8,7 miliarde de euro.

Această evoluţie poate să indice o opţiune din ce în ce mai clară a băncilor-mamă de a retrage la scadenţă, respectiv de a nu mai reînnoi liniile de finanţare acordate în trecut băncilor locale. Şi datoria externă pe termen scurt a băncilor este în scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO