Bănci și Asigurări

Directorul Euromoney Conference: Aşa început de an nu am văzut niciodată până acum

Directorul Euromoney Conference: Aşa început de an nu...

Autor: Cristian Hostiuc

19.01.2016, 12:22 1830

Christopher Garnett, directorul Euromoney Conference, spune că un asemenea început de an tumultos ca în 2016 nu a văzut niciodată, iar incertitudinile care au apărut se vor vedea în toate economiile.

”Nu mă aştept ca 2016 să fie un an bun în zona euro”, a spus el la deschiderea conferinţei.

Euromoney organizează de mai bine de 15 ani această conferinţă de referinţă pentru Europa Centrală şi de Est, la Viena, la începutul anului.

Căderea din China, creşterea dobânzilor la dolar, criza refugiaţilor, sancţiunile la adresa Rusiei sunt lucruri care încep să se vadă la nivelul Europei, care încearcă să revină pe creştere prin injecţia de trilioane de euro de către Banca Centrală Europeană.

Sentimentul este destul de pesimist la nivelul participanţilor de la Conferinţă, având în vedere că cei mai mulţi dintre ei se învârt în jurul sectoarelor financiare.

”Capitalul trebuie neapărat să circule”, a avertizat Garnett. Pe lângă problemele curente a apărut şi criza politică din Polonia, care a dus la reducerea ratingului principalei ţări din Europa Centrală şi de Est.

Ungaria, care a trimis un fior de panică în rândul investitorilor în urma politicilor guvernului Orban, este mult mai relaxată în acest moment, iar investitorii nu mai au o problemă cu această ţară.

Mihaly Varga, ministrul economiei din Ungaria, spune că se aşteaptă la un an bun, cu o creştere economică mai mare decât în Vest şi cu echilibrele macro ţinute sub control.

”Per total lucrurile nu arată atât de rău”, a menţionat el.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO