Bănci și Asigurări

Disputa dintre bancheri şi clienţi ajunge la formule

Disputa dintre bancheri şi clienţi ajunge la formule

Autor: Ciprian Botea

14.09.2010, 23:02 39

Băncile s-ar putea trezi în curând cu mii de procese intentatede clienţii care sunt nemulţumiţi de modul în care acestea încearcăsă recalculeze dobânzile la credite pentru a se încadra înprevederile ordonanţei privind creditele pentru consumatori, avândîn vedere că au mai rămas doar câteva zile până la termenul limităpentru semnarea actelor adiţionale la contractele de credit.

Clienţii, ale căror dobânzi variabile au urcat rapid în2008-2009 şi au rămas neschimbate de atunci în ciuda îmbunătăţiriicondiţiilor pe pieţele financiare, au văzut în adoptarea ordonanţeio portiţă pentru a-şi reduce cheltuielile cu ratele lunare, în timpce bancherii încearcă să vină cu noi formule de calcul pentru amenţine dobânzile la nivelul din iunie.

ANPC le recomandă oamenilor să fie atenţi la actele adiţionaleprimite de la bancă şi să nu le semneze dacă simt că clauzele dincontract nu sunt conforme cu prevederile ordonanţei. Bancherii auprimit acordul ANPC pentru a păstra neschimbate dobânzile doar dacăau acordul consumatorilor.

În timp ce clienţii, invocă articolele din lege care nu permitbăncilor să modifice unilateral costul împrumutului, bancheriiinsistă că legea trebuie să fie clară şi să se aplice fără echivocpentru a evita tensiunile dintre cele două părţi. Radu Gheţea,preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, spunea recent că dincauza neclarităţilor din lege s-a ajuns la situaţia în careclienţii nemulţumiţi să-şi piardă timpul prin tribunale. Grupurileconstituite pe internet de clienţii nemulţumiţi afişează însă zecide documente cu decizii judecătoreşti favorabile consumatorilorcare au ales să acţioneze băncile în instanţă pentru a solicitaeliminarea anumitor costuri considerate abuzive.

Ce spune Ordonanţa 50/2010

art. 35, lit. a) - se interzice majorarea comisioanelor,taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricăror altor costuriaferente contractului, cu excepţia costurilor impuse prinlegislaţie.

art. 35, lit. b) - se interzice introducerea şi perceperea denoi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuriaferente contractului, cu excepţia costurilor specifice unorservicii suplimentare solicitate în mod expres de consumator.

art. 37, lit. a) - dobânda va fi raportată la fluctuaţiileindicilor de referinţă în funcţie de valuta creditului, la carecreditorul poate adăuga o marjă fixă pe toată duratacontractului.

art. 37, lit. b) - marja dobânzii poate fi modificată doar caurmare a modificărilor legislative care impun în mod expres acestlucru.

art. 37, lit. c) - în acord cu politica comercială a fiecăreibănci valoarea marjei şi valoarea indicilor de referinţă pot fireduse.

art. 37, lit. d) - formula după care se calculează variaţiadobânzii trebuie indicată în mod expres în contract, cu precizareaperiodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarearatei dobânzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO