Bănci și Asigurări

Dispute puternice privind comisionul de rambursare anticipată

09.08.2010, 23:58 43

IntenŢia Guvernului de a modifica Ordonanţa de Urgenţă pentrueliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor deretail, pentru ca legea să nu se aplice şi celor opt milioane decontracte în derulare, a stârnit nemulţumire în mediul privat.Reacţia instituţiilor care au promovat proiectul de lege -Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ConsiliulConcurenţei - este însă anemică.
Omul de afaceri Dan Şucu, preşedintele Mobexpert, cel mai marejucător din industria mobilei, acuza într-o opinie apărută înediţia de ieri a ZF duplicitatea oficialilor statului, amintind căîn timp ce preşedintele Traian Băsescu acuza băncile de lăcomie şifugă de răspundere, Guvernul numit de el acceptă eliminareacomisionului de rambursare anticipată doar pentru contracteleviitoare, chiar dacă principala miză era reprezentată de crediteleîn derulare.
În acest context, reacţia Consiliului Concurenţei la intervenţiabăncilor pe lângă Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentrumodificarea Ordonanţei intrată în vigoare la sfârşitul lunii iunieeste ambiguă, instituţia atrăgând atenţia bancherilor că schimbulde informaţii între membrii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), înspecial informaţii privind costurile aferente creditelor, ar puteafi interpretat ca o încălcare a legii concurenţei.
"Este legitim ca membrii asociaţiei să se întâlnească şi sădiscute, dar în anumite condiţii, schimbul de informaţii sensibileîntre concurenţi poate avea efecte negative asupra concurenţei şiconsumatorilor, deoarece se încalcă principiul potrivit căruia toţiagenţii economici trebuie să-şi stabilească în mod independentpolitica pe care intenţionează s-o implementeze pe piaţă", adeclarat Bogdan Chiriţoiu, pre­şe­dintele Consiliului Concurenţei.Informaţiile incriminate sunt însă publice şi pot fi accesate pesite-urile băncilor.
Contactat de ZF, preşedintele ARB, Radu Gheţea, nu a comentatdeclaraţia şe­fului de la Concurenţă. În scrisoarea de intenţieelaborată la finalul recentei vizite în România a unei delegaţii aFMI, Guvernul s-a angajat să revizuiască Ordonanţa de Urgenţăprivind contractele de credite pentru consumatori astfel încât săfie în conformitate cu legislaţia comunitară.
Actul normativ a fost elaborat de ANPC şi susţinut puternic deConsiliul Concurenţei. Ordonanţa transpune în legislaţia româneascăo directivă a Comisiei Euro­pene, care prevede eliminareaco­mi­sionului de rambursare anticipată pentru creditele de consumcu dobândă variabilă şi plafonarea acestuia la 1% pentruîmprumu­turile cu dobândă fixă.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern transcende însă cadrulcomunitar şi prevede eliminarea sau plafonarea comi­sionului deplată în avans şi pentru creditele ipotecare şi contractele deleasing. Legea se aplică inclusiv împrumuturilor aflate înderulare, deşi directiva europeană se limitează la contractele careurmează să fie încheiate. În prezent, nu este foarte clar în cesens va fi modificată ordonanţa de urgenţă, după ce au promovatputernic proiectul de lege, ofi­cialii ANPC aflându-se acum înexpec­ta­tivă. "Deocamdată aşteptăm scrisoarea de la FMI şi înfuncţie de aceasta vom acţiona. Tot ce pot să spun este că momentanor­do­nan­ţa de urgenţă este în vigoare, avem toate avi­zelenecesare şi actul normativ tre­buie să meargă în Parlament", adeclarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
Pe de altă parte, bancherii susţin că modificarea celor aproape optmilioane de contracte aflate în derulare ar fi avut un efectnegativ asupra pieţei, necesitând timp şi resursesuplimentare.
"Modificarea ordonanţei de urgenţă privind creditele de retail nueste o victorie pentru noi, dar am încercat să arătăm că legislaţiaeuropeană nu face altceva decât să ceară transparenţă. În schimb,modificarea a milioane de contracte ar fi avut un efect negativasupra pieţei", a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute DominicBruynseels, preşedintele executiv al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO