Bănci și Asigurări

Doar 10% din brokerii de asigurări s-au aliniat la noile cerinţe de capital ale ASF

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

21.07.2015, 00:00 548

Un număr de 50 de societăţi de brokeraj în asigurări respectau la jumătatea anului noile cerinţele de capital impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care prevăd o valoare minimă a capitalului social de 150.000 de lei. Societăţile de brokeraj în asigurări au efectuat majorări de capital în valoare de 3,2 mil. lei (713.000 euro) în primele şase luni ale acestui an, potrivit datelor ASF.

Brokerii mai au la dispoziţie cinci luni pentru a se alinia la norma ASF care va intra în vigoare anul viitor, iar cei care nu se vor conforma vor fi penalizaţi cu retragerea autorizaţiei de funcţionare. În primele trei luni ale anului nouă brokeri şi-au majorat capitalul cu 1,8 mil. lei, în timp ce alţi 13 intermediari în asigurări au adus 1,3 mil. lei la capital în intervalul aprilie-iunie.

Potrivit ASF, 188 de brokeri au un capital propriu mai mare de 100.000 de lei în prezent, ceea ce înseamnă că mai puţin de jumătate din brokerii din piaţă au capacitatea să-şi majoreze capitalul social din profitul sau capitalul propriu. Spre exemplu, Marsh, cel mai mare broker corporate, avea la finalul anului trecut un capital subscris de 100.000 de lei şi un capital propriu de 6 mil. lei, în timp ce în cazul Safety, cel mai mare broker de retail, capitalul susbcris se situa la 25.000 lei, iar capitalul propriu cumula 1,7 milioane de lei. Cerinţa minimă de capital pentru brokerii de asigurări era de 25.000 de lei anterior modificărilor legislative. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO