Bănci și Asigurări

Doar 14,6% dintre romani ar mai lua credit

Doar 14,6% dintre romani ar mai lua credit
16.03.2009, 00:00 29
Mai putin de un sfert dintre romani, respectiv numai 14,6%, intentioneaza sa contracteze un imprumut bancar anul acesta, fata de un procent de peste 30% reprezentand persoanele care au contractat un credit anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, una dintre cele mai mari companii de marketing si cercetare de piata.
Dupa cum afirma si bancherii, cererea de credite s-a redus dramatic la inceputul acestui an. Numarul persoanelor fizice care au solicitat credite in ianuarie si februarie 2009 a fost mai redus cu 40% fata de numarul solicitarilor de credite din aceleasi luni ale anului trecut, conform datelor Biroului de Credit.
In prezent exista circa 4,4 milioane de romani care au credite la banci, iar aceasta cifra a ramas constanta din decembrie 2008, dupa ce, pe parcursul anului trecut, numarul noilor aplicanti crestea lunar cu circa 50.000 de clienti, in medie.
"Nu este o problema de oferta, este si o problema de cerere pe piata creditarii", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, subliniind ca banca va continua creditarea si pe parcursul acestui an.
Insa lupta din sistemul bancar se da in prezent pe partea de atragere de depozite, prin oferte de dobanda chiar de peste 15% la lei si de peste 6% la valuta.
Studiul realizat de Daedalus Millward Brown arata insa ca doar 10,5% din cei interogati intentioneaza sa constituie un depozit in 2009, in timp ce 3,9% intentioneaza sa constituie un depozit in valuta.
Aproape 70% dintre cei interogati nu vor realiza niciun fel de investitie anul acesta, din moment ce o pondere foarte redusa, de doar 5,9% din respondenti au spus ca le ajung banii pentru orice, "fara a fi nevoie de restrangeri".
Studiul a fost realizat la inceputul acestui an, pe un numar de peste 1.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din mediul urban. Marja de eroare este de 3%.
Daedalus Millward Brown este una dintre cele mai mari companii de marketing si cercetare a pietei din Romania, cu afaceri de peste 3 milioane de euro la nivelul anului 2008.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO