Bănci și Asigurări

Doar 5,5 mld. lei deficit bugetar. Guvernul a mai putut cheltui în decembrie 17 miliarde de lei fără să depăşeasca ţinta de deficit dar, foarte probabil, nu a avut pe ce

Doar 5,5 mld. lei deficit bugetar. Guvernul a mai putut...

Autor: Iulian Anghel

27.12.2016, 20:42 3102

Execuţia bugetară la 11 luni publicată de Ministerul Finanţelor indică un an cu un major dezechilibru în execuţia bugetului general consolidat, o practică a ultimilor ani.

În vreme ce veniturile au scăzut cu 4 miliarde de lei, an/an, (în special din cauza neîncasărilor din TVA şi a nerealizării ţintelor în privinţa veniturilor de UE), cheltuielile au crescut cu 6,8 miliarde de lei - în total un gol bugetar de aproape 11 miliarde de lei. Veniturile au scăzut, la 11 luni, an/an, cu 1,9%, iar cheltuielile au crescut cu 3,3%. Şi, totuşi, deficitul bugetar este de doar 5,5 miliarde de lei, echivalent a 0,7% din PIB. Pe tot anul, deficitul bugetar a fost programat în legea bugetului să ajungă la 2,95% din PIB pe cash, adică peste 22 mld. lei, ceea ce înseamnă că, în decembrie care tocmai se sfârşeşte, guvernul mai putea cheltui 16-17 miliarde de lei, fără a depăşi deficitul programat. Aşa a făcut şi în ultima lună a lui 2015, când a cheltuit 15 miliarde de lei, trecând bugetul de la un excedent de 07% din PIB, în noiembrie, la un deficit de 1,4% din PIB în decembrie.

Dar este greu de crezut că a mai putut face şi anul acesta la fel. Anul trecut a avut pe ce să cheltuiască baniiîn decembrie pentru că multe lucrări, mai ales pentru programele care implicau fonduri UE, fuseseră executate, rămânând ca guvernul să plătească doar. Anul acesta proiectele au fost puţine (nu a fost dat în folosinţă niciun kilometru de autostradă) şi, cel mai probabil, chiar dacă a vrut, guvernul nu a avut cui să dea bani. Este greu de presupus că deficitul va depăşi anul acesta 2% din PIB, în aceste condiţii, deşi el ar fi trebuit, potrivit legii bugetului, să fie de aproape 3% din PIB.

De unde această situaţie aparent bună pentru buget? Din sacrificarea investiţiilor, ca de fiecare dată. În contul banilor UE, bugetul a cheltit în acest an, la 11 luni, cu 5,7 miliarde de lei mai puţin ca în primele 11 luni din 2015. În aceeaşi vreme, investiţiile din buget (cheltielile de capital) au crescut cu doar 1,9 miliarde de lei faţă de 11 luni din 2015. Prin urmare, investiţiile totale sunt cu un miliarde de euro (4,5 mld. lei) sub cele din 2015. De aici aparentul echilibru.

Potrivit Finanţelor, execuţia bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale lui 2016 s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde de lei (0,73 % din PIB).

Veniturile bugetului general consolidat, de 205,6 miliarde de lei, reprezentând 27,1% din PIB, au fost cu 1,9% mai mici în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (Ă10,5%), contribuţii de asigurări sociale (Ă7,3%), accize (Ă5%) precum şi impozit pe salarii şi venit (Ă5%).

În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere de 9,2% faţă de perioada similară din 2015 (4,8 mld. lei)

În privinţa cheltuielilor, cheltuielile bugetului general consolidat de 211 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 3,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,9 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 9,8% faţă de perioada similară a anului trecut (plus 4,6 mld. lei). Cheltuielile cu bunuri şi servicii au scăzut cu 0,9% (300 mil. lei) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile cu asistenţa socială (care includ şi pensiille)  au crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 7,5% (5,1 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO