Bănci și Asigurări

Doar in patru judete populatia are economii mai mari decat creditele contractate

Doar in patru judete populatia are economii mai mari decat creditele contractate
20.11.2008, 18:08 84

Bucuresti, Mures, Harghita si Bacau aveau in luna septembrie economii totale mai mari cu 5,3 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) decat creditele contractate, in timp ce la nivel agregat, depozitele au fost mai mici cu 13,3 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro) decat creditele contractate.

Indicatorul depozite/credite, cumulat lei si valuta, ce caracterizeaza gradul de acoperire al creditelor prin depozitele atrase, este de 117% pentru Bucuresti. Capitala are cea mai confortabila situatie din acest punct de vedere. Cel mai mare dezechilibru dintre imprumuturi si economii, total lei si valuta, il au judetele Mehedinti, Bistrita-Nasaud, Gorj, Botosani si Salaj.
La nivel national, cumulat lei si valuta, indicatorul depozite/credite este de 86%. Indicatorul s-a depreciat fata de septembrie 2007, cand depozitele acopereau 99% din creditele acordate de banci, foarte aproape de nivelul de echilibru.
Evolutia negativa vine pe fondul creditarii accelerate in valuta. La nivelul intregii populatii, depozitele in valuta nu acopera decat 60% din creditele luate, fata de septembrie trecut, cand indicatorul era de 77%.
Bancile locale sunt dependente de finantarile de la bancile-mama. In urmatoarea perioada, accesul la sursele externe va fi din ce in ce mai dificil, iar creditarea in valuta va incetini dramatic, spun reprezentantii bancilor. Creditul in valuta a crescut cu 87% fata de septembrie trecut, in timp ce creditul in moneda nationala a inregistrat un avans de 32%.
Mihai Bogza, presedintele consiliului de administratie al Bancpost, spunea recent ca exista un decalaj semnificativ intre volumul creditelor si cel al depozitelor. Daca nu cresc resursele disponibile pe piata, bancile vor putea acorda credite doar in functie de evolutia depozitelor, ceea ce va determina o reducere naturala a creditarii, a explicat Bogza.
Portofoliul in lei este in schimb "pe plus" daca ne uitam la diferenta dintre depozite si credite. Romanii se imprumuta in moneda nationala mai putin decat economisesc. De altfel, creditele in lei reprezinta 43% din totalul creditelor luate de populatie, conform datelor din septembrie ale BNR.
Indicatorul depozite/credite pentru portofoliul in lei a ramas la acelasi nivel de anul trecut, de 120%.
Din totalul judetelor, mai mult de jumatate au economii in lei mai mari decat creditele luate. In topul judetelor din Romania in functie de gradul de acoperire al creditelor prin depozitele atrase se afla Bucuresti, Cluj, Mures, Brasov, Sibiu, care au un nivel al indicatorului de peste 130%.
Bucurestenii au depozite in lei aproape duble fata de creditele in lei contractate.
La coada clasamentului in functie de indicatorul depozite/credite in lei se afla Mehedinti, Caras-Severin, Gorj, Tulcea si Olt.
Portofoliul in valuta situeaza in top doar cinci judete care un grad de acoperire al imprumuturilor prin depozite de peste 70%. Bacaul are aproape echilibru intre credite si depozite, indicatorul fiind de 90%, urmat de Bucuresti, Mures, Dambovita si Brasov.
Romanii trebuie sa economiseasca mai mult pe viitor si sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia un credit, a spus Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Astfel, politica bancilor a fost adaptata la noile conditii de piata, dobanzile la credite fiind urcate pana la nivelul mediu de 13,7% la euro si de 7,73% la lei, conform datelor BNR pe luna august.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO