Bănci și Asigurări

Doar ipotecarele în lei mai mişcă pe o piaţă a creditării amorţită

Radu Cră­ciun, economistul-şef al BCR. Fotograf: Alexandru Hoijda

Radu Cră­ciun, economistul-şef al BCR. Fotograf: Alexandru Hoijda

Autor: Liviu Popescu

25.03.2015, 00:07 797

Băncile au crescut în ultimul an cu 7% creditarea în lei datorită vân­zărilor de credite imobiliare, dar nu au putut să compenseze scăderea finanţă­rilor de consum şi a celor acordate companiilor, astfel că stocul total s-a redus cu circa 8 miliarde de lei.

Creditele în lei în­sumau 92 miliarde de lei la finalul lunii ianuarie, în timp ce finanţările în valută, care au scăzut cu 11% într-un an, au ajuns la echivalentul a 26 mld. euro.

„Cifrele oglindesc un apetit scă­zut de îndatorare a populaţiei şi a firmelor în paralel cu preferinţa spre economisire. Este un tablou specific întregii Europe“, explică Radu Cră­ciun, economistul-şef al BCR.

Creditarea în lei a fost susţinută puternic de împrumuturile acordate prin programul Prima casă, în con­diţiile în care stocul creditelor ipotecare s-a triplat într-un an şi a ajuns la 10 mld. lei. Creditele în consum au rămas la nivelul de 30 mld. lei.

Finan­ţările în lei luate de companii au crescut uşor, la 52 mld. lei, dar cele în valută s-au prăbuşit cu 12%.

Stocul depozitelor atrase de populaţie şi companii era în februarie de 229 mld. lei, în creştere cu 6% peste nivelul din februarie anul trecut. Clienţii s-au ori­en­tat către depozitele în lei, care cu­mu­lau 150 mld. lei, respectiv 66% din total. Raportul credite/depozite a ajuns la 92%, cu nouă puncte procentuale mai mic faţă de februarie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO