Bănci și Asigurări

Doar o săptămână până la revoluţia pieţei creditului de retail. Cum se pregătesc bancherii?

Florentina Mircea, director general al TBI Leasing: aLeasingul nu va fi afectat semnificativ, pentru că avem puţini clienţi persoane fizice. Vor fi afectate, în schimb, companiile de credite de consum.

Florentina Mircea, director general al TBI Leasing: aLeasingul nu va fi afectat semnificativ, pentru că avem puţini clienţi persoane fizice. Vor fi afectate, în schimb, companiile de credite de consum.

14.06.2010, 00:00 186

O sarcină imposibilă, afirmă bancherii, care spun că la nivelulsistemului efortul financiar pentru implementarea tuturormodificărilor cerute se va ridica la zeci de milioane de euro.

"Doarcosturile cu anunţarea celor aproape opt milioane de clienţi seridică la zeci de milioane de euro. În plus, în momentul în careclienţii vor veni la bancă cineva trebuie să se ocupe de ei şi nuexistă deocamdată personal suficient pentru acest lucru. Probabilse vor face angajări part-time", spune Adrian Apolzan, head ofcorporate affairs la ING Bank, un jucător care se apropie de unmilion de clienţi de retail anul acesta.

Cerinţele minime de informare în cazul publicităţii la credite,setul de bază de informaţii pe care clientul trebuie să îlprimească înainte de contractarea unui împrumut, condiţiile în careclientul se poate răzgândi sau rambursa finanţarea, sunt stipulateîn Ordonanţa de Guvern pentru reglementarea creditului pentruconsumatori, care se întinde pe 19 pagini.

Ordonanţa, publicată în Monitorul Oficial vinerea trecută, vaintra în vigoare la zece zile de la publicare.

Părerile bancherilor sunt totuşi împărţite. În timp ce Apolzanconsideră că este "aproape imposibil" ca modelele de contracte decredit să fie modificate într-un termen atât de scurt (zece zile dela intrarea în vigoare a ordonanţei), alţi bancheri sunt ceva maioptimişti.

"Nu sunt foarte multe lucruri de modificat la contractele decredit, dar o să ne afecteze puţin costurile şi o să creascăcompetiţia în sectorul bancar", spune Gabriel Creţu, director devânzări la OTP Bank, un jucător de talie medie.

Cele mai cunoscute prevederi ale ordonanţei sunt cele legate deplafonarea comisionului de rambursare anticipată la 1% pentrucreditele cu dobândă fixă, în timp ce la finanţările cu dobândăvariabilă acesta este eliminat complet. Spre deosebire de normativaeuropeană pe care Guvernul avea sarcina să o transpună înlegislaţia locală până la 10 iunie, şi care se referea doar lacreditele de consum, ordonanţa adoptată include toate tipurile decredite pentru populaţie.

O altă prevedere dă posibilitatea clienţilor să se retragă dincontractul de credit fără penalizări într-o perioadă de 14 zilecalendaristice de la semnare şi fără să ofere o motivaţie.

Ordonanţa introduce, de asemenea, noţiunea de credit legat încazul finanţărilor vândute în magazine pentru achiziţionarea debunuri. În acest caz, finanţatorul va răspunde solidar cuvânzătorul pentru orice pretenţii va avea cumpărătorul.

"Dacă o bancă are o sucursală sau agenţie într-un mall, atunciea poate funcţiona ca orice altă unitate bancară. Dar dacă oinstituţie de credit are un ghişeu într-un magazin, atunci nu vaputea vinde decât credite legate, prin care îşi asumăresponsabilitatea", a spus Mihai Meiu, director în cadrulAutorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, citat deMediafax.

Practic, persoanele care îşi exercită dreptul de a returna bunulachiziţionat nu vor mai avea nici obligaţii generate de contractulde credit legat.

"Perspectiva aplicării directivei europene ne afectează înprimul rând la alocarea resurselor, pentru că în ultima perioadă ammobilizat o serie de specialişti pentru modificări ale sistemelorinformatice, modificări caresă permită punerea în practică a noilor prevederi", spune BogdanDobre, general manager al Ralfi, o companie de credite de consumcare activează sub brandul GE Money.

Impactul noilor reglementări asupra firmelor de leasing va filimitat, afirmă jucătorii din domeniu.

"Leasingul nu va fi afectat semnificativ, pentru că avem puţiniclienţi persoane fizice. Va afecta, în schimb, companiile decredite de consum în măsura în care acestea vor plăti în continuarecomisioane la rambursarea anticipată a finanţărilor luate de labănci. Vor avea astfel nişte costuri pe care nu vor putea să leacopere", a declarat Florentina Mircea, directorul general al TBILeasing.

La sfârşitul lui 2009 doar 8% din clienţii firmelor de leasingerau persoane fizice.

Ce a avut în vedere Guvernul?

Principalele prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă privindcontractele de credit pentru consumatori:

  • Informaţiile privind condiţiile de creditare oferite trebuiefurnizate clientului cu cel puţin 15 zile înainte de semnareacontractului.
  • În cazul creşterii cu mai mult de 15% a valorii creditului dupăîncheierea contractului trebuie reactualizate informaţiilefinanciare despre debitor şi reverificată bonitatea acestuia.
  • Banca poate percepe doar comision de analiză a dosarului, deadministrare a creditului sau a contului curent, de rambursareanticipată, costuri aferente asigurărilor, penalităţi şi uncomision unic pentru serviciile prestate la cerere.
  • Comisionul de rambursare anticipată este plafonat la 1%,respectiv 0,5% dacă plata în avans are loc cu mai puţin de un anînainte de scadenţa creditului. Comisionul este eliminat pentrucreditele cu dobândă variabilă.
  • Dobânda aplicată creditelor restante nu poate depăşi cu maimult de două puncte procentuale rata dobânzii aplicată atunci cândcreditul nu înregistrează restanţe.
  • Banca nu are dreptul să refuze încasarea ratelor lunare înmoneda în care a fost acordat împrumutul.
  • Materialele publicitare trebuie să cuprindă în mod obligatoriuinformaţii privind rata dobânzii, valoarea totală a creditului,costul anual efectiv şi durata contractului
  • Clientul se poate retrage din contractul de credit în termen de14 zile calendaristice de la semnarea acestuia fără a invocamotive.
  • Pentru contractele de credit legate, banca răspunde solidar cuvânzătorul bunului finanţat pentru orice reclamaţie formulată declient împotriva acestuia din urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO