Bănci și Asigurări

Dobânda de bază la euro ar creşte la 1,75% până la sfârşitul anului

09.03.2011, 23:53 62

Banca Centrală Europeană (BCE) va majoradobânda de câteva ori anul acesta, a declarat germanul Axel Weber,unul dintre cei mai influenţi membri ai conducerii instituţiei,scrie Bloomberg.

Astfel, Weber le dă dreptateinvestitorilor care văd dobânda de referinţă la o valoare de 1,75%la sfârşitul anului faţă de minimul istoric de 1% dinprezent.

"Nu aş face nimic pentru a corectaaceste aşteptări ale pieţei", a declarat Weber, care până lunatrecută era văzut drept viitorul preşedinte al BCE, înainte deanunţul-şoc că se retrage din cursa pentru una dintre cele maiimportante funcţii din Europa.

Majorarea dobânzii de către BCE vaatrage după sine şi creşterea EURIBOR, indicatorul în funcţie decare se calculează dobânzile creditelor în euro.

În prezent EURIBOR la trei luni seaflă la 1,18% pe an. În condiţii normale de piaţă, indicatorul areo valoare superioară dobânzii de referinţă stabilită de BCE şi înperioada următoare ar mai putea creşte şi ca urmare a retragerii decătre instituţie a măsurilor de susţinere lansate în timpul crizeifinanciare.

"Asupra României, principalul efecteste majorarea dobânzilor la creditele şi depozitele în euro",spune analistul economic Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO