Bănci și Asigurări

Dobanda la obligatiunile de stat pe trei ani urca la 6,61% pe an

Dobanda la obligatiunile de stat pe trei ani urca la 6,61% pe an

Click pentru imaginea marita

02.02.2007, 17:46 40

Ministerul Finantelor a vandut ieri obligatiuni pe trei ani in valoare de un miliard de lei (294 mil. euro) la un randament mediu de 6,61% pe an. Dobanda maxima pe care statul a acceptat sa o plateasca a fost de 7% pe an, nivel la care s-au adjudecat 53% din titluri.
Acestea sunt primele obligatiuni de tip benchmark vandute de stat din septembrie 2005. Atunci, randamentul mediu la care titlurile au fost vandute a fost de 6,47% pe an.
Finantele au atras ieri numai suma anuntata, desi cererea de obligatiuni a insumat 2 mld. lei. Cererea de plasamente a venit in special din partea bancilor (1,4 mld. lei), in timp ce clientii au inaintat cereri insumand 0,5 mld. lei. Pentru luna aceasta mai este planificata o singura licitatie, pentru vanzarea de certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 100 de milioane de lei.
Dupa publicarea rezultatelor licitatiei, cotatiile pe piata valutara au coborat usor, la 3,3840/3,3890 lei pentru un euro, dupa ce urcasera in prima parte a zilei la un varf de 3,3970/3,4020 lei pentru un euro.
Pe parcursul lui 2006 Finantele au anulat toate licitatiile prevazute intr-un proiect initial, invocand de fiecare data excesul de lichiditati inregistrat de Trezorerie. Abia in decembrie cheltuielile au depasit veniturile la Buget, iar Finantele au fost puse in situatia de a atrage lichiditati pe termen scurt pentru a-si acoperi unele sincope de lichiditate. De la inceputul acestui an, statul a vandut doua serii de certificate de trezorerie pe sase luni, dobanzile coborand de la 6% la 5,8% pe an.
Titlurile de stat reprezinta in mod normal principalul canal de intrare al capitalurilor straine. Cum aceste instrumente au lipsit anul trecut, investitorii au pus presiune pe alte institutii pentru a emite titluri in lei. Astfel, banci straine cu ratinguri foarte bune au ajuns sa emita obligatiuni in lei, iar pe lista au aparut si nume surprinzatoare: guvernul austriac sau Banca Mondiala. Stocul de obligatiuni in lei emise de institutii straine sau banci locale anul trecut depaseste 2,2 mld. lei (650 mil. euro), fiind alimentat si de emisiunile din toamna trecuta ale BCR si BRD-SocGen, cele mai mari banci de pe piata locala.
Recent, banca germana de investitii KfW a anuntat ca va lansa obligatiuni in lei cu maturitatea de sapte ani, in valoare de 54 de milioane de lei (aproape 16 milioane de euro). Titlurile, care vor purta o dobanda de 6% pe an, vor fi vandute la sfarsitul acestei luni.
Banca germana nu este insa la prima operatiune de acest tip. In primavara trecuta, KfW a vandut obligatiuni in lei de 100 de milioane de lei, cu maturitate de 18 luni. Dobanda a fost atunci de 5,75% pe an.
In general, institutiile straine construiesc astfel de instrumente pentru a raspunde nevoilor unor clienti, care doresc sa profite de dobanzile relativ mari la leu si tendinta sa de apreciere in fata euro, insa au restrictii privind calitatea portofoliului, care trebuie sa contina plasamente cu un grad foarte redus de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO