Bănci și Asigurări

Dobânda Robor urcă peste pragul de 1,5%, maximul ultimelor trei luni

Dobânda Robor urcă peste pragul de 1,5%, maximul...

Autor: Liviu Popescu

30.04.2015, 00:05 589
Dobânda Robor la 3 luni, utilizată de bănci ca referinţă pentru costul creditelor în lei acordate persoanelor fizice, a depăşit ieri pragul de 1,5% pe an pentru prima dată într-un interval de trei luni. Acest nivel nu mai fusese atins de la finalul lunii ianuarie.

Costul leilor pe piaţa monetară a marcat mai multe perioade de volatilitate de la începutul acestui an, chiar dacă nu la fel de ample precum cele din 2014, ceea ce descurajează într-o anumită măsură creditarea în lei. Robor la 3 luni ajunsese la un minim de aproape 1,2% pe an în martie.

Orice mişcare a indicatorilor pieţei monetare se resimte în costul creditelor în lei având în vedere nivelul foarte scăzut al dobânzilor. De exemplu, o creştere cu 0,3 puncte procentuale a dobânzii înseamnă o creştere cu câteva zeci de lei a ratei la un credit imobiliar de valoare medie.

Episodul anterior de volatilitate avusese loc în a doua jumătate a lunii martie, când fusese testat pragul de 1,5% pe an, fără a fi însă depăşit. Evoluţia a fost generată de o lipsă temporară de lichiditate pe piaţă, ca urmare a regularizărilor impozitelor pe profit aferente anului trecut.

Cu toate acestea, dobânda Robor la trei luni a fost la finalul primului trimestru, când s-au actualizat dobânzile la credite, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din decembrie, când avusese loc precedenta rundă de actualizare a dobânzilor. Practic, clienţilor le-au scăzut ratele.

Dacă Robor rămâne la nivelul actual, ratele nu vor fi majorate nici la următoarea rundă de actualizare, de la sfârşitul lunii iunie. Ajustarea dobânzilor din martie a însemnat rate mai mici cu aproximativ 25 de lei pentru un credit ipotecar de valoare medie de 200.000 de lei (45.000 de euro).

Şi dobânzile cu scadenţe mai lungi, de 6 şi respectiv 9 luni, au urcat ieri la aproape 1,7% pe an. Creşterea costului leilor vine în condiţiile în care se prefigurează o scădere a dobânzilor la euro, indicatorul de referinţă Euribor la trei luni intrând recent în teritoriul negativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO