Bănci și Asigurări

Dobânzile iau avânt pe fondul tensiunilor politice

Dobânzile iau avânt pe fondul tensiunilor politice

Autor: Andreea Neferu

06.07.2012, 00:04 442

Indicatorii de dobândă Robor la 3 şi 6 luni, utilizaţi ca referinţă în majoritatea contractelor de credit în lei, au crescut ieri la 5,36-5,51% pe an, pe fondul turbulenţelor pe plan politic. Aceste nivel este cu aproape un punct procentual peste nivelul de la finalul lunii aprilie.

O creştere cu un punct procentual a dobânzii la un credit ipotecar în lei de valoare medie se reflectă într-o creştere cu circa 100 de lei a ratei lunare. Cele mai multe credite în lei sunt însă împrumuturi de consum fără garanţii, care au rate lunare de câteva sute de lei, creşterea dobânzii având un impact mai redus în cazul acestora.

"Ce se întâmplă pe piaţă atât cu dobânda, cât şi cu cursul de schimb se coroborează şi cu lipsa de reforme şi cu ciondănelile politice, care generează neîncredere şi volatilitate", spune Cristian Păun, conferenţiar universitar în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Dobânzile au scăzut uşor în primele luni din acest an, dar este tot mai greu de întrevăzut o continuare a acestui trend în perioada următoare, mai ales în condiţiile în care în ultimele zile indicatorii Robor au revenit pe creştere, pe fondul tensiunilor din mediul politic. O creştere cu un punct procentual a dobânzii la un credit ipotecar de 180.000 de lei pe 30 de ani se reflectă într-o creştere cu circa 130 de lei a ratei lunare.

Multe bănci şi-au actualizat la finalul lunii iunie dobânzile la credite în concordanţă cu evoluţia costului finanţării pe piaţa interbancară, costul total al creditelor fiind evident afectat de creşterea Robor, mai ales că în ultima perioadă anunţurile privind reducerea marjelor de câştig ale băncilor au lipsit aproape complet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO