Bănci și Asigurări

Dobânzile la lei au ajuns din nou duble faţă de euro

Dobânzile la lei au ajuns din nou duble faţă de euro

Autor: Ciprian Botea

09.01.2013, 00:09 4461

Dobânda anuală efectivă medie la creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe a urcat la 8,6% pe an la sfârşitul lunii noiembrie, fiind în creştere cu peste 1,5 puncte procentuale faţă de nivelul din urmă cu şase luni. Comparativ, costul efectiv al unui împrumut în euro este de 4,8% pe an.

Diferenţialul de dobândă între lei şi euro s-a majorat cu un punct procentual doar în perioada septembrie-noiembrie, până la aproape patru puncte în condiţiile în care creşterea dobânzilor la lei a venit în paralel cu scăderea constantă a costului creditelor în euro. Rata lunară la un credit în euro este în prezent cu circa 30% mai mică decât la lei.

Cred că numai unu din 20 de clienţi se împrumută în lei şi de obicei în cazul creditelor de valoare mai mică. Am făcut un calcul care arată că un credit în euro ar deveni nerentabil doar în cazul în care moneda europeană urcă la 7 lei", spune Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance.

Dobânzile la imobiliarele în lei coborâseră la un minim de 7% pe an în luna mai în condiţiile în care bancherii se împrumutau la rândul lor mai ieftin de pe piaţa interbancară. Dobânda la lei se apropiase în acest context la mai puţin de trei puncte procentuale de cea la euro. Ulterior, costul finanţării în lei a crescut pe piaţa interbancară, iar băncile au majorat în consecinţă dobânzile la credite.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO