Bănci și Asigurări

Dobânzile mai mici şi lipsa comisioanelor încurajează împrumuturile de la CAR-uri

Dobânzile mai mici şi lipsa comisioanelor încurajează...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.06.2013, 09:38 1364

Numărul şi valoarea creditelor acordate de casele de ajutor re­ciproc (CAR) au crescut în ultimii ani, românii fiind atraşi de do­bânzile mai mici la credite care încep de la 6-7% pe an, de lip­sa comi­sioa­nelor, dar şi de fle­xibilitatea acordării de împrumuturi.

Totuşi ponderea acestora pe piaţa creditelor rămâne foarte mică.

„Instituţiile finan­cia­re nebancare reprezintă puţin din toată piaţa cre­ditelor. Aproxi­ma­tiv 90% din piaţă este aco­perită de bănci, iar restul de 10% de instituţii fi­nan­ciare ne­ban­care (IFN). Iar din acest 10%, 2-3% reprezintă CAR-uri­le, atât cele pentru sa­la­riaţi, cât şi pentru pen­sionari“, a de­clarat Florin Simion, direc­torul exe­cutiv al Federaţiei Case­lor de Ajutor Reciproc (FEDCAR) în cadrul lansării lu­crării „O cronologie a Caselor de Ajutor Reciproc“, care îl are ca autor pe Cristian Florin Bota.

În România sunt în prezent apro­xi­ma­tiv 3.000 de case de ajutor reciproc, atât pentru salariaţi, dar şi pentru pen­sionari, după ce la începutul anilor ’90 nu­mărul CAR-urilor pentru salariaţi depăşea 6.000.

„Scade din păcate numărul de case de ajutor reciproc, fie pentru că se unesc, fie dintr-o lipsă de coerenţă a acti­vităţii, pentru că legislaţia este în con­tinuare depăşită, dar şi pentru că ast­fel de instituţii nu au avut o pro­mo­vare foarte bună“, mai spune Simion.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO