Bănci și Asigurări

Dobânzile mici împing creditarea în lei spre 100 mld. lei

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

28.05.2015, 00:07 419

Băncile locale aveau la finalul lunii aprilie un stoc de credite în lei de 95,6 mld. lei, în creştere cu 8% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamică susţinută de scăderea dobânzilor la minime istorice.

Cel mai rapid ritm de creştere, de 18%, a fost con­semnat de creditarea persoanelor fizice, unde cel mai dinamic segment este cel al imobiliarelor, unde dobânzile au scăzut spre 4% pe an. Creditarea firmelor nu dă încă niciun semn de revigorare, în aprilie fiind consemnată o creştere de numai 1% pe componenta în lei, care a fost însă erodată complet de prăbuşirea cu 14% a volumului finanţărilor în valută. Şi creditarea în valută a populaţiei a scăzut cu 9% în ultimul an.

„Segmentul populaţiei a avut cea mai bună dinamică din 2009 încoace, evoluţia fiind influenţată de declinul costurilor de finanţare, dar şi de ameliorarea climatului din piaţa forţei de muncă“ potrivit unui raport al Băncii Transilvania, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

La nivel agregat, băncile aveau la finalul lunii aprilie un stoc total de de credite de 210 miliarde de lei (47 mld. euro), în scădere cu aproape 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecută, potrivit datelor BNR. Doar pe parcursul lunii aprilie creditarea s-a diminuat cu echivalentul a 400 mil. lei, dublu faţă de scăderea consemnată în luna anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO