Bănci și Asigurări

Dobânzile pe piaţa interbancară sunt stabile. Indicele Robor la trei luni a coborât la 2,06%

Dobânzile pe piaţa interbancară sunt stabile. Indicele...

Autor: Claudia Medrega

12.03.2018, 00:03 152

Robor la trei luni, referinţa principală pentru creditele de retail în lei cu dobândă variabilă, a coborât la sfârşitul săptămânii trecute la 2,06%, după ce de la începutul lunii martie a oscilat preponderent în jurul nivelului de 2,08%.

Şi ROBOR la şase luni, indicator utilizat în special pentru creditele ipotecare în lei, a dat un pas în spate, sub pragul de 2,4%, fiind cotat vineri la 2,39%. Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în lunile de toamnă din 2017 pe fondul restrângerii  lichidităţii în sistemul bancar. Spre comparaţie, la începutul lunii septembrie ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul anului 2017 era de 0,87%.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a afirmat că mişcările bruşte ale ROBOR vor fi evitate în perioada următoare, în condiţiile în care banca centrală va gestiona ferm lichiditatea din piaţă, lucru care începe să se vadă.

Un nivel mai ridicat al ROBOR înseamnă rate mai mari pentru debitorii cu credite în lei. Creşterea ROBOR nu se vede imediat în rata lunară, ajustarea fiind realizată de multe bănci trimestrial.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile locale se împrumută între ele în lei. Indicatorul Robor este practic o medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR. Banca Naţională calculează această medie zilnic, în condiţiile în care şi instituţiile de credit se împru­mută zilnic între ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO