Dobânzile plătite la depozitele în euro, milimetric de aproape de zero

11 mar 2016 Autor: Liviu Popescu

Băncile mari au ajuns să plă­tească dobânzi chiar şi de 0,01% pentru un depozit în euro cu scadenţa la trei luni, în mare parte din cauza fap­tului că deponenţii mizează pe soliditatea instituţiei de credit. La polul opus, cele mai mici bănci din sistem plătesc bonificaţii mai „mari“, adică în jurul nivelului de 1% pe an.

Cum dobânzile la euro îşi continuă trendul descendent iar Banca Centrală Europeană a relaxat ieri dobânda de politică monetară, este doar o chestiune de timp până când bonificaţiile la euro vor păşi în teritoriul negativ.

Mai sunt totuşi clienţi care aleg să depoziteze la bancă euro? Analiştii spun că mai sunt, dar foarte puţini, mai ales cei care mizează pe aprecierea cursului şi cu alte cuvinte riscă atunci când aleg să depoziteze în altă monedă decât leul.

Pe partea de creditare însă, doar cei care îşi încasează salariile în euro se mai prezintă în sucursalele băn­cilor pentru a contracta o finanţare bancară.

Dobânda medie afişată de ban­cheri pentru un depozit în euro era la finele lunii ianuarie de 0,47% pe an, la jumătate faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2016

 
Cuvinte cheie:
Dobanzi
, depozitele in euro
, depozitare
, depozit
, credit
, scadenta
, plati
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide