Bănci și Asigurări

Dobânzile ridicate ţin firmele mici departe de credite

Dobânzile ridicate ţin firmele mici departe de credite

Autor: Liviu Popescu

04.12.2014, 00:00 103
Cererea de credite corporate a scăzut în trimestrul al treilea din cauza reticenţei firmelor mici şi mijlocii de a se îndatora, iar bancherii se aşteaptă în continuare la vânzări slabe pe acest segment până la finalul anului din cauza semnalelor slabe din sectorul corporaţiilor, potrivit ultimului sondaj privind creditarea companiilor şi populaţiei publicat de BNR.
 
„Cererea de credite a înregistrat o diminuare în trimestrul al treilea, pe fondul unei contracţii a cererii de credite pe termen scurt şi lung din partea IMM-urilor, dar şi a cererii de credite pe termen scurt din partea corporaţiilor. Pentru trimestrul al patrulea, instituţiile de credit prognozează o reducere a cererii de credite la nivel agregat, ca urmare a diminuării cererii pentru împrumuturi din partea companiilor mari“, potrivit sondajului BNR.
 
Pentru realizarea sondajului, Banca Naţională a apelat la zece bănci care cumulează 80% din piaţa creditului corporate şi retail.
 
Cererea de credite corporate a scăzut deşi standardele de creditare au cunoscut o relaxare moderată în trimestrul al treilea. Pe segmentul de retail, standardele de creditare au fost constante, dar bancherii au promis pentru finalul anului o relaxare a cerinţelor pentru acordarea creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO