Bănci și Asigurări

Dobânzile urcă iar la lei şi la euro. Veti plati mai mult la credite

10.06.2010, 23:49 87

Cei care au de plătit rate la credite încep să resimtă înbuzunare efectele nervozităţii investitorilor de pe pieţelefinanciare, în condiţiile în care dobânzile - atât la lei, cât şila euro - au intrat din nou pe o pantă de creştere, după ceoptimismul din primăvară ieftinise împrumuturile.

"În momentul de faţă este un sentiment negativ la nivel globalcare aduce neîncredere în pieţele financiare şi se manifestă princurs, dobânzi şi primele de risc de ţară", spune Ionuţ Dumitru,economistul-şef al Raiffeisen Bank.

La Bucureşti, băncile îşi împrumută în prezent lei între ele pepiaţa monetară la dobânzi de 6,8% pe an pentru maturitatea de treiluni (valoarea Robor calculată ieri de BNR), în creştere cu pestedouă puncte faţă de nivelul de 4,7% pe an, atins în aprilie.Dobânda pe piaţă ajunge astfel din nou să depăşească rata cheie aBNR, de 6,25% pe an, după ce în primăvară coborâse considerabil subaceasta. Pentru un client cu un credit de 20.000 de lei,rambursabil în cinci ani, cu dobânda calculată în funcţie de Roborplus o marjă de cinci puncte procentuale, creşterea Robor face carata lunară să urce de la 422 la 443 de lei, adică cu 5%.

Indicatorul pieţei monetare din zona euro - Euribor - a urcat deasemenea la maximul anului, depăşind 0,71% pe an, după ce coborâseîn martie la 0,63% pe an.

Creşterea apare în condiţiile în care bancherii din întreagalume se suspectează reciproc în privinţa calităţiibilanţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO