Bănci și Asigurări

Doi bancheri din România câştigă peste un milion de euro pe an. Grecia are un singur bancher cu peste un milion de euro câştig anual, iar Finlanda doi

Doi bancheri din România câştigă peste un milion de...

Autor: Claudia Medrega, Liviu Popescu

15.09.2015, 00:08 9712

Bancherii au fost în ultimii ani mai mult pe pierdere decât pe profit, dar au continuat să fie bine plătiţi.

România are doi ban­cheri cu câştiguri anuale de peste 1 milion de euro - unul din top ma­na­gement şi celălalt din in­vestment banking, la fel ca Fin­landa, iar Grecia figurează cu un singur ban­cher în cele mai recente statistici ale Auto­rităţii Bancare Europene (EBA). Câşti­gul ar fi de circa 83.000 de euro pe lună şi 4.000 de euro pe zi. Acesta înseamnă un câştig de 200 de ori mai mare decât salariul mediu pe economie şi de peste 20 de ori mai mare decât sa­lariul preşedintelui şi premierului României.

Cel mai probabil câştigurile au fost obţinute de bancheri din top 5 al celor mai mari bănci locale. În cazul banche­ru­lui manager remuneraţia fixă este apro­piată de cea variabilă, în timp ce ban­cherul din investment banking a ob­ţinut în 2013 mai mult de 80% din câştigul anual, respectiv 845.000 euro, din surse variabile, în funcţie de perfor­manţă. Câştigurile bancherilor locali din top management nu sunt cunoscute, dar palierul de pornire al salariilor este în jur de 30.000 de euro. Cheltuielile cu salariile din conducerea BCR, cea mai mare bancă locală, au fost în 2013 de 15,4 mil. lei, iar anul tre­cut au coborât la 11,8 mil. lei. În cazul Raiffeisen, con­du­cerea a câş­tigat 23 mil. lei în 2013, iar în 2014 compen­saţiile au fost de 21 mil. lei.

„Cifra nu este ceva ieşit din comun. În multe ţări există astfel de salarii care depăşesc un milion de euro pe an în industria financiar-bancară. Într-adevăr în unele ţări mai mici, cum ar fi Grecia, dar şi România nu se găsesc acelaşi număr de bancheri ca în Marea Britanie“, spune Oana Ciornei, managing partner în cadrul firmei de executive search Amrop România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO