Bănci și Asigurări

Dolarul american se opreşte după o săptămână din căderea liberă către pragul de 4 lei

Dolarul american se opreşte după o săptămână din...

Autor: Liviu Popescu

26.03.2015, 00:00 216

Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a ajuns ieri la 4,02 lei, în urcare cu 1,2 bani faţă de şedinţa precedentă, în timp ce euro a urcat la 4,4 lei, cu 0,3 bani peste nivelul de marţi. Referinţa anunţată de banca centrală pentru francul elveţian a crescut la 4,19 lei, de la 4,18 lei. „O apreciere a leului sub 4,4 pentru un euro ar putea atrage o intervenţie a băncii centrale pentru a reduce volatilitatea, în condiţiile în care 4,395 reprezintă minimul cursului din 2015”, potrivit unui raport realizat de economiştii ING.

Dolarul se depreciase faţă de leu în ultima săptămână cu 4%, doar în şedinţele de luni şi marţi pierzând 13 bani. Pe pieţele internaţionale, raportul euro/dolar s-a apropiat de 1,1 în condiţiile în care la jumătatea acestei luni raportul ajungea la 1,05, evoluţie care se reflectă şi asupra monedei naţionale.

Pe piaţa valutară locală, tranzacţiile în dolari sunt reduse, astfel că BNR stabileşte indirect cursul de schimb leu-euro în funcţie de cotaţiile euro-dolar pe pieţele internaţionale şi leu-euro pe piaţa de la Bucureşti. Pe 4 martie, moneda americană a depăşit pentru prima dată pragul de 4 lei, pentru ca peste doar câteva zile să atingă maximul istoric de 4,2 lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO