Bănci și Asigurări

Dolarul scade din nou sub 4,1 lei, iar costul leilor se menţine în jur de 1,5% pe an

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

03.04.2015, 00:00 360

Cursul anunţat de BNR pentru un dolar a scăzut ieri la 4,08 lei, cu 3,4 bani faţă de şedinţa precedentă, în timp ce euro a crescut uşor şi a ajuns la 4,41 lei. Indicatorul Robor la trei luni, utilizat ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a închis ieri la 1,48% pe an, în creştere uşoară faţă de nivelul atins miercuri. Spre comparaţie, în urmă cu o săptămână costul leilor era cu aproape un punct procentual mai mic.

Majoritatea băncilor au stabilit luna martie ca fiind perioada în care îşi actualizează dobânzile la creditele în lei, iar asta înseamnă rate uşor mai mari pentru cei care au contractat un credit în monedă naţională. Precedenta rundă de actualizare a dobânzilor a avut loc în septembrie, când costul leilor era în jurul nivelului de 1,7% pe an. Referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a crescut la 4,24 de lei pe unitate, cu 0,64 de bani faţă de şedinţa precedentă, şi a ajuns la cel mai ridicat nivel de la finele lunii ianuarie.

În prima lună a anului, în urma deciziei băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci pentru un euro, moneda elveţiană s-a apreciat în câteva zile cu 25% faţă de moneda naţională şi a atins maximul de istoric de 4,58 lei pe unitate. Dolarul a depăşit pe 4 martie pragul de 4 lei la cursul BNR pentru ca peste doar câteva zile să urce la maximul istoric de 4,2 lei, în creştere cu 30% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO