Bănci și Asigurări

Doru Lionăchescu, preşedinte BT Capital Partners: Cred că a câştigat Anglia. Vor negocia un nou tratat cu UE de o valoare colosală

Doru Lionăchescu, preşedinte BT Capital Partners: Cred...

Autor: Sorin Pâslaru

27.06.2016, 11:40 3433

„Pentru mine nu e o surpriză. Pentru că e cea mai bună soluţie pentru ei. Fiind nişte tipi raţionali, fac o analiză cost-beneficiu. Starea de spirit chiar şi în elite era pro-Brexit. La puterea lor, vor negocia un tratat care să fie avantajos

- Efecte?

„Volatilitate pe termen scurt. Marea Britanie îşi vede de drumul ei de naţie de negustori, cum le-a zis Napoleon. Nu văd la noi un efect. Suntem prea mici. Rămânem însă în siajul unei entităţi mai slabe, mai etatiste, mai înclinată către reglementare. Erau un echilibru în UE contra politicii franco-germane. Au mai rămas olandezii care cer piaţă liberă.“

- Ce să facă România?

„Nu suntem în poziţia unei ţări ca Anglia să fii pe cont propriu. Ţările mici nu pot sta în bătăia vântului. Noi cultural suntem aproape de francezi şi nemţi, unde au câştig forţele de represiune şi există neîncredere în libertatea individuală.

Cred că a câştigat Anglia. La pasul II vor negocia un tratat de aderare de o valoare colosală. UE are două variante – să facă pe îmbufnaţii şi să piardă zeci de miliarde şi să piardă legăturile cu o ţară cu un PIB de 2.500 mld. euro. Sau să tragă aer în piept şi să negocieze peste 6 luni un acord avantajos. 

- De ce au ieşit?

„Ei sunt obişnuiţi cu migraţia, dar migraţie pozitivă. Nu puteau să controleze politica de migraţie,. Ei erau în situaţia în care intrau 1-2 milioane şi nu puteau face nimic.

Declicul a fost migraţia scăpată de sub control. E o acumulare de frustrări“.

- Efecte locale?

„Nu afectează fluxul de capitaluri spre România. Economic ei nu s-au simţit bine la noi. Sunt obişnuiţi în common-law, nu cu impredictibilitate în actul juridfic. Atitudinea că statul vine să investească - nu le place. De aia n-au venit.

Noi ne-au venit greci, italieni şi austrieci. Oricum nu erau englezi aici“.

- Ce va urma?

„Încetinire de creştere economică pe termen mediu. UE rămâne la fel de lentă şi birocratică, dar mult mai puţin performantă economic.

Trebuie trase învăţăminte. Modelul care se încearcă - birocraţie, etatism, ultrareglementare – nu merge.

Hai să lucrăm la eficienţa aparatului public, reglementări, la eficienţa organismelor publice“

Pentru noi singura şansă este să stam cât mai aproape de nucleul franco-german. Noi nu avem varianta SUA-Anglia.

Nu e un nou Lehman Brothers. Va fi o volatilitate, lucrurile se calmează. Nu e nici un dezastru. Nu e o dramă. Clar nu vor mai fi discuţii de federalizare. Este iluzia unei elite de a forţa integrarea. S-a demonstrat că marea masă nu vrea“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO