Bănci și Asigurări

Doua banci ruleaza prin internet banking sume cat un sfert din PIB, ceilalti mai au de recuperat

21.03.2010, 23:05 197

Sistemele de internet banking ale ING si BRD au rulat in 2009tranzactii in valoare totala reprezentand echivalentul a 31 demiliarde de euro, adica peste un sfert din Produsul Intern Brut alRomaniei de 116 miliarde de euro.

In acelasi timp, BCR si Raiffeisen au avut impreuna tranzactiiprin internet banking de 2,5 miliarde de euro.

Internet bankingul, adica posibilitatea de a face operatiunibancare pe internet, fara deplasarea la ghiseul bancii, este unuldin segmentele de business de pe piata serviciilor financiare careau crescut puternic anul trecut, chiar si in conditii de criza. Inprimul rand, pentru ca serviciile prin internet sunt mai ieftinedecat cele standard pe hartie.

Explicatia avansului de anul trecut vine si din gradul depenetrare a serviciilor de internet banking - cel mai scazut dinUniunea Europeana, potrivit datelor oficiului european destatistica Eurostat. Doar 2% din romani folosesc acest serviciu,spre deosebire de media UE de 33%.

"Este adevarat ca rata de utilizare a internet banking-ului inRomania este scazuta. Dar, in cazul nostru, aproximativ 18% dinclientii nostri aveau acces la serviciul de internet banking infebruarie 2010. Rata scazuta de utilizare in Romania implica siexistenta unui potential semnificativ de crestere. Astfel, bancilevor avea posibilitatea de a reduce costurile si de a majoraeficienta resurselor, iar clientii vor avea acces la o gama multmai larga de servicii rapide si sigure, puse la dispozitie online",apreciaza Okan Yurtsever, director de retail in cadrul GarantiBank, un jucator de talie mica de pe piata, dar foarte activ pezona de carduri si internet banking, cu un numar de 22.000 deutilizatori activi in decembrie (care folosesc serviciul de douaori pe luna) si o valoare a tranzactiilor de 210 mil. euro anultrecut.

Pe segmentul persoanelor juridice, liderul detasat este INGBank, cu o valoare a tranzactiilor de aproape 24 mld. euro in 2009,acumulata prin 4,1 milioane de operatiuni. ING, care a lansatinternet bankingul corporate din 2003, a fost pana acum cativa anio banca focusata pe marii clienti corporativi, construindu-siastfel un portofoliu solid pe acest segment, insa in ultimii treiani a inceput sa fie mai agresiva si pe segmentul persoanelorfizice.

Companiile clienti ai BRD au facut anul trecut 1,2 milioane detranzactii online in valoare totala de aproape 6 miliarde de euro."Numarul tranzactiilor derulate prin intermediul BRD@ffice(platforma dedicata personelor juridice - n.r.) s-a dublat in 2009fata de 2008, iar luand in considerare valoarea acestora, in 2009s-a inregistrat o crestere cu 70% fata de anul 2008", spunreprezentantii BRD.

BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa valoarea activelor,si-a relansat in 2009 platforma de internet banking dedicatapersoanelor fizice, reusind sa atraga o jumatate de milion declienti noi in 2009, pana la un portofoliu de aproape 750.000 deutilizatori, insa a fost depasita de competitori pe segmentulcorporate.

Valoarea tranzactiilor derulate prin internet banking depersoanele fizice clienti ai BCR in 2009 se ridica la 600 mil.euro. Spre comparatie, clientii de retail ai BRD au realizattranzactii in valoare de 237 mil. euro, iar clientii de retail aiING au efectuat tranzactii de un miliard de euro.

La Raiffeisen s-au facut operatiuni bancare prin internet deaproape 2 miliarde de euro, in total persoane fizice sijuridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO