Bănci și Asigurări

Dragoş Doroş va prelua funcţia de şef al ANAF

Dragoş Doroş

Dragoş Doroş

Autor: Sorin Pâslaru

04.03.2016, 00:06 4526
Dragoş Doroş, tax director în cadrul KPMG, va prelua funcţia de director general al ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), cea mai puternică agenţie din România, care strânge 40 de miliarde de euro pe an din taxe, impozite şi contribuţii sociale, conform unor surse apropiate.
 
Doroş a mai lucrat în Ministerul Finanţelor, înainte să fie tax director în cadrul firmei consultanţă fiscală şi audit KPMG, în calitate de director de legislaţie fiscală.
 
Restructurarea ANAF este cea mai mare provocare pe care o are Ministerul de Finanţe. Funcţionarii ANAF sunt îngropaţi la propriu în munţi de dosare, iar oamenii sunt purtaţi de la un ghişeu la altul atunci când trebuie să facă o plată sau când trebuie să fie informaţi despre impozitele pe care le au de dat.
 
Ministerul Finanţelor spune  că va îmbunătăţi colectarea taxelor printr-un program de reformă finanţat de Banca Mondială, prin care toate casele de marcat vor fi conectate la baza de date a ANAF. Agenţia va putea astfel verifica în timp real încasările din TVA.
 
Veniturile la bugetul general consolidat au crescut anul trecut cu 12%, în condiţiile în care TVA la alimente a scăzut de la 24% la 9% şi contribuţia de asigurări sociale pentru pensie (CAS) a scăzut cu 5 puncte procentuale în 2014.
 
2015 a fost unul din cei mai buni ani din istoria ANAF, sub conducerea lui Gelu Diaconu, care a fost nevoit însă să plece de la conducerea instituţiei după ce a fost acuzat într-un dosar penal. Dosarul încă nu este finalizat.
 
Bugetul pe 2016 este construit pe un deficit de 2,95% din PIB, la distanţă minimă de pragul de 3%, care nu trebuie să fie depăşit, pentru a nu intra în procedură de infringement de la UE. De aceea, modul cum va fi administrat ANAF în 2016 pentru a păstra ritmul de creştere a încasărilor faţă de anul trecut este esenţial. Misiunea este şi mai dificilă, având în vedere că TVA a scăzut de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016.
 
Dragoş Doroş a mai fost secretar de stat în Finanţe şi director al Direcţiei Generale Legislaţie Impozite Directe. El a mai lucrat la NNDKP, Boştină şi Asociaţii şi Ernst & Young.  A terminat ASE, Facultatea de Comerţ şi Relaţii Internaţionale, în 1996 şi a urmat diverse cursuri postuniversitare.
 
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO