Bănci și Asigurări

Dumitru, Raiffeisen: Proiectul de regulament are mai degrabă un caracter prudenţial

Autor: Mihaela Claudia Medrega

07.09.2011, 18:14 278

Proiectul de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice intenţioneză să rafineze şi să întărească anumite reglementări existente de mulţi ani, în special printr-o diferenţiere mai puternică a creditului de consum acordat debitorilor neacoperiţi la riscul valutar, consideră Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

BNR a decis să restricţioneze împrumuturile de retail, stabilind un avans de 30% pentru finanţările ipotecare în euro şi limitând creditul de consum la cel mult cinci ani. Proiectul este în dezbatere publică până în 20 septembrie.

"Propunerile au mai degrabă un caracter prudenţial şi vor preveni, mai mult decât o făceau până acum reglementările deja existente, supraîndatorarea debitorilor care doresc să se împrumute într-o altă monedă decât cea în care au venituri. În principiu, condiţiile de creditare a populaţiei prin credite ipotecare vor rămâne cam aceleaşi, anumite limitări suplimentare apărând doar în cazul creditului de consum".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO