Bănci și Asigurări

După ce a văzut afirmaţii ”primitive” ale unor persoane cu funcţii publice, Dragoş Popescu, arbitragistul şef al BNR, explică formarea ROBOR: BNR nu controlează ratele dobânzilor pieţei monetare

După ce a văzut afirmaţii ”primitive” ale unor...

Autor: Roxana Rosu

12.10.2017, 16:34 982

Dragoş Popescu, arbitragist principal în cadrul Direcţiei operaţiuni de piaţă, Serviciul operaţiuni de politică monetară al BNR, încearcă să explice într-o opinie publicată pe site-ul BNR ce este Roborul şi cum se formează el, dar şi rolul băncii centrale în procesul de determinare a ROBOR.

Inainte de a detalia mecanismele care influenţează dobânzile de pe piaţa monetară, Dragoş Popescu spune însă că explicaţiile lui vin după ce a văzut  ”comentarii şi afirmaţii primitive şi iresponsabile ale unor importanţi (în principiu) reprezentanţi la nivelul societăţii pentru care simţul răspunderii, dialogul şi comunicarea trebuie să reprezinte condiţii obligatorii, nu facultative ale funcţiilor publice pe care le ocupă”.

De asemenea, reprezentantul BNR spune că ”a văzut păreri subiective şi tendenţioase care au fost promovate ca explicaţii invariabile şi care au generat voluntar sau involuntar confuzie, au creat percepţii eronate nu doar cu privire la mecanismele monetare şi de piaţă, cât şi cu privire la rolul şi activitatea băncii centrale”.

Dragoş Popescu adaugă că BNR nu controlează ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare, acestea fiind determinate de către piaţă ca în orice economie de piaţă. ”În schimb, banca centrală influenţează ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare prin intermediul instrumentelor aflate la dispoziţie, într-o manieră consistentă cu atingerea obiectivului legiferat : asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu”.

În opinia lui, Dragoş Popescu susţine că majorarea ratelor dobânzilor în sine nu a constituit o surpriză. Perspectiva creşterii dobânzilor pe piaţa monetară până în proximitatea superioară a nivelul de 1% a fost prognozată şi comunicată de BNR cu luni înainte. ”Era un proces inevitabil”, a mai spus arbitragist principal al BNR . 

Premierul Mihai Tudose a declarat în septembrie că rolul Băcii Naţionale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR. ”Cred că colegii noştri de la Banca Naţională au fost puţin plecaţi de acasă fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”, a declarat primul-ministru pe 29 septembrie. Invitat să comenteze afirmaţiile potrivit cărora creşterea indicelui ROBOR ar fi fost provocată şi de preluarea la buget a profitului companiilor de stat, Tudose a răspuns: ”Cred că glumiţi! Ne-am luat banii, cum adică? Erau banii noştri, Dumnezeule, banii statului! N-am furat banii altcuiva”.

Citiţi aici textul integral al opiniei lui Dragoş Popescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO