Bănci și Asigurări

După creştere economică excepţională din T3, BNR anunţă o temperare mai pronunţată în 2018 şi o încetinire modestă în 2019

După creştere economică excepţională din T3, BNR...

Autor: Roxana Rosu

15.11.2017, 14:58 1200

Creşterea economică este aşteptată să înregistreze în acest an o accelerare sensibil mai puternică decât cea anticipată anterior, urmată de o temperare mai pronunţată în 2018 şi o încetinire modestă în 2019, dinamica ei prognozată rămânând deasupra ritmului PIB potenţial în 2018, dar coborând apoi la o valoare uşor inferioară, sunt de părere membrii Consiliul de Administraţie ai BNR.

În ceea ce privesc ultimele statistici legate de creşterea PIB, BNR apreciază că expansiunea economică din semestrul II o va depăşi probabil ca dinamică anuală pe cea din prima parte a anului, precum şi pe cea previzionată anterior, anticipându-se o accelerare a acesteia în trimestrul III, urmată de o uşoară încetinire în trimestrul IV, de natură să conducă la o creştere relativ mai amplă a excedentului de cerere agregată.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) economia internă a accelerat la 8,8% an/an în trimestrul III, cel mai bun ritm din 2008. În primele nouă luni ale anului curent PIB-ul a consemnat un avans de 7% an/an. 

BNR estimează că principalul determinant al expansiunii şi în T3 este consumul privat, secondat de un aport relativ modest al formării brute de capital fix.

În schimb, exportul net este anticipat să-şi majoreze contribuţia negativă la dinamica PIB, în condiţiile în care decalajul nefavorabil dintre variaţia anuală a importurilor de bunuri şi servicii şi cea a exporturilor a continuat să se accentueze în iulie-august, determinând adâncirea în continuare a deficitului comercial şi a celui de cont curent, cu implicaţii asupra comportamentului cursului de schimb al leului.

Estimările privind dinamica creşterii economice din următorii doi ani se bazează pe probabila prelungire până în 2018 a caracterului expansionist al politicii fiscale şi a celei de venituri, dar în atenuare graduală faţă de 2016.

”Ea presupune şi diminuarea progresivă a gradului de relaxare a condiţiilor monetare faţă de anul 2017, dar şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi o expansiune economică relativ mai robustă pe termen scurt în zona euro/UE şi pe plan global”, arată minuta ultimei şedinţe de politică monetară.

Reprezentanţii BNR sunt de părere că în intervalul 2017-2018 consumul gospodăriilor populaţiei îşi va mări probabil mai mult contribuţia la creşterea economică, în timp ce rolul formării brute de capital fix ar putea rămâne modest, dar în relativă creştere în raport cu precedenta evaluare. ”Unii membri ai Consiliului şi-au reiterat preocuparea legată de acest tipar de creştere şi au argumentat nevoia redresării investiţiilor, condiţionată însă de absorbţia fondurilor europene şi realizarea investiţiilor publice, de situaţia profiturilor companiilor, precum şi de calitatea infrastructurii şi disponibilitatea forţei de muncă calificate”.

De asemenea, este deosebit de importantă şi încrederea investitorilor, dependentă inclusiv de evoluţia fundamentelor şi de predictibilitatea cadrului legislativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO