Bănci și Asigurări

După creşterea ROBOR pe piaţa interbancară şi încercarea cursului de a depăşi 4,6 lei/euro. Toate privirile sunt aţintite asupra şedinţei de politică monetară a Băncii Naţionale

După creşterea ROBOR pe piaţa interbancară şi...

Autor: Claudia Medrega

03.10.2017, 00:08 1408

♦ BNR poate să dea mai multă lichiditate în lei băncilor prin reducerea RMO (rezervele minime) sau să îngusteze coridorul din jurul dobânzii-cheie, după cum anticipează unii analişti.

Tensiunea românilor a atins în ultimele săptămâni cote alar­mante după ce a început ra­liul dobânzilor pe piaţa interbancară, iar cursul de schimb s-a mutat în apropierea pragului psihologic de 4,6 lei/euro. Şi toate privirile sunt aţintite acum asupra Băncii Naţionale în aşteptarea deciziilor pe care boardul instituţiei urmează să le ia în şedinţa de politică monetară de astăzi.

Dobânda-cheie va fi menţinută astăzi la nivelul de 1,75% de consiliul de administraţie al BNR, în opinia celor mai mulţi analişti financiari. Dar sunt tot mai multe voci care consideră că există posibilitatea să vedem în curând o ajustare a coridorului format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie, nefiind exclusă nici o diminuare a ratei rezervelor minime în lei, aflată la 8% din primăvara anului 2015, pentru a elibera lichiditate în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO