Bănci și Asigurări

După prima şedinţă a BCE din 2016, dolarul s-a apreciat cu 0,3% în faţa leului, ca urmare a câştigului în faţa euro

După prima şedinţă a BCE din 2016, dolarul s-a...

Autor: Liviu Popescu

25.01.2016, 00:00 136
Dolarul american s-a apreciat vineri cu 0,3% în faţa monedei naţionale faţă de şedinţa precedentă şi a ajuns la o paritate de 4,17 lei, după ce moneda americană a câştigat teren pe plan extern în faţa euro. „Cum aşteptările privind o continuare a relaxării politicii monetare a Băncii Centrale Europene au crescut în urma conferinţei de presă de joi, euro a scăzut faţă de dolar până la un minim al ultimelor două săptămâni la 1,077 dolari pentru un euro”, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-un raport de studiu. Joia trecută a avut loc prima şedinţă a Băncii Centrale Europene (BCE) din acest an, în urma căreia instituţia a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 0,05%. După declaraţiile lui Mario Draghi, preşedintele BCE, euro s-a depreciat în faţa dolarului american de la 1,09 la 1,08 unităţi pentru un dolar.
 
Draghi a afirmat că BCE „va analiza şi posibil îşi va reconsidera“ poziţia privind politica monetară la şedinţa din luna martie, din cauza evoluţiei sub aşteptări a inflaţiei. Şi pe interbancar joi seară dolarul american se apreciase până la aproape 4,20 de lei după declaraţiile oficialului italian. „Semnalând că următoarea modificare ar putea avea loc în martie Draghi a mai subliniat şi că decidenţii sunt unanim hotărâţi să acţioneze. Ca urmare, investitorii şi-au îndreptat din nou atenţia spre activele riscante, dar considerăm că optimismul se va pondera în curând”, mai adaugă analiştii Piraeus Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO