Bănci și Asigurări

​E oficial: OTP Bank anunţă semnarea acordului de preluare a Băncii Româneşti. Cota de piaţă a OTP Bank ajunge la 4% în urma tranzacţiei, banca urcând pe locul 8 în top 10

​E oficial: OTP Bank anunţă semnarea acordului de...

Autor: Claudia Medrega

27.07.2017, 08:58 3430

Banca Naţională a Greciei a semnat un acord cu OTP Bank România pentru achiziţionarea pachetului său de acţiuni deţinute la Banca Românească, de 99.28%.

Tranzacţia implică acţiunile Băncii Româneşti deţinute de Banca Naţională a Greciei (NBG), precum şi achiziţia portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit informaţiilor transmise de OTP Bank.

În urma finalizării achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România va creşte la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piaţa bancară din România (conform cifrelor din 2016).

„Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei”.

Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării autorităţilor de supraveghere.

„Vom face tot posibilul să realizăm un proces uşor de integrare, atât pentru clienţii, cât şi pentru echipa Banca Românească. Activele strategice şi abilităţile echipelor celor două bănci ne oferă posibilitatea abordării business-ului din noi perspective, întrucât OTP Bank devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din ţară. Datorită activităţii sale de creditare susţinute, noua instituţie va contribui la dezvoltarea economiei româneşti prin sprijinirea şi finanţarea mai intensă a IMM-urilor şi a companiilor. Noua structură va fi construită în jurul culturii OTP Bank care atrage şi dezvoltă indivizi talentaţi în mod constant, încurajează munca în echipă şi îşi asumă un rol proactiv în educaţia financiară. Am început iniţial cu module de formare financiară pentru angajaţii noştri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulţi şi părinţii acestora”, a declarat László Diósi, Directorul General al OTP Bank România.

OTP Bank se aşteaptă ca finalizarea tranzacţiei financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autorităţile competente.

„OTP Group doreşte să investească în continuare pe piaţa din România, dar noi tranzacţii vor fi luate în considerare doar după finalizarea cu succes a integrării actuale”, spune László Wolf, Director General Adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, în legătură cu semnarea acordului.

​Conform bilanţului total de la finalul anului 2016, Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât şi corporate.

La sfârşitul anului 2016, bilanţul total al Băncii Româneşti, împreună cu alte active, atingea 1.570 milioane EUR, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1.148 milioane EUR şi capitaluri proprii de 145 milioane EUR. Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a instituţiei financiare în ultimii doi ani a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. 
Portofoliul de credite al Băncii Româneşti este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă. În prezent, Banca Românească are 1148 angajaţi, 109 filiale şi 118 ATM-uri. 0,72% din instituţia financiară este deţinută de mici investitori.

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est – un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Prezenţa sa în România datează din 2004. În prezent, este a 11-a cea mai mare bancă din ţară. 

Ultima achiziţie a unei instituţii financiare realizată de OTP Bank în România a fost în 2014, prin Millennium Bank.

OTP Bank România doreşte să pună şi la dispoziţia clienţilor Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. OTP Bank România şi Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină, conform informaţiilor transmise de OTP Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO