Economia creşte fără banii băncilor din România. Creşterea creditării rămâne modestă, doar 3,2%, în aprilie. Noii bancheri au devenit furnizorii şi IFN-urile şi băncile din afară

25 mai 2017 Autor: Claudia Medrega

Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a continuat să avanseze într-un ritm modest, susţinută exclusiv de ascensiunea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt în continuare în declin.

Creditul total a început anul cu o creştere de sub 1%, pentru ca în februarie rit­mul de creştere anual să fie de 2,1% faţă de aceeaşi lu­nă din 2016, în martie să ajun­gă la 3,1%, iar în apri­lie la 3,2%.

Împrumuturile în lei înregistrează în continuare creştere anuală de două cifre. Soldul creditelor în lei a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la 131,3 mld. lei, cu 13,5% peste nivelul din ace­eaşi lună a anului tre­cut, potrivit datelor anun­ţate de Banca Naţională. Însă, împrumuturile priva­te în valută şi-au continuat declinul.

În aprilie, stocul cre­ditelor în valută a marcat o scădere de 8,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la nivelul de 91,9 miliarde de lei.

Pe categorii de clienţi, creditele pentru populaţie sunt în continuare motorul principal. Finanţările pentru populaţie în moneda naţională înregistrau la finele lunii aprilie o creştere anuală de 21,1%, până la un sold de 69,3 mld. lei. În cazul companiilor, creşterea creditării a rămas modestă. Liviu Voinea, viceguvernator BNR, spune că locul băncilor în creditarea companiilor este luat de furnizori, IFN-uri şi bănci din afară.

Depozitele populaţiei şi companiilor avansează cu un ritm anual de 10%, triplu faţă de creşterea creditelor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.05.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, IFN
, creditare
, bancheri
, bani
, economie
, credite
, populatie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide