Bănci și Asigurări

Economia creşte fără banii băncilor din România. Creşterea creditării rămâne modestă, doar 3,2%, în aprilie. Noii bancheri au devenit furnizorii şi IFN-urile şi băncile din afară

Economia creşte fără banii băncilor din România....

Autor: Claudia Medrega

25.05.2017, 00:07 1460

Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a continuat să avanseze într-un ritm modest, susţinută exclusiv de ascensiunea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt în continuare în declin.

Creditul total a început anul cu o creştere de sub 1%, pentru ca în februarie rit­mul de creştere anual să fie de 2,1% faţă de aceeaşi lu­nă din 2016, în martie să ajun­gă la 3,1%, iar în apri­lie la 3,2%.

Împrumuturile în lei înregistrează în continuare creştere anuală de două cifre. Soldul creditelor în lei a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la 131,3 mld. lei, cu 13,5% peste nivelul din ace­eaşi lună a anului tre­cut, potrivit datelor anun­ţate de Banca Naţională. Însă, împrumuturile priva­te în valută şi-au continuat declinul.

În aprilie, stocul cre­ditelor în valută a marcat o scădere de 8,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la nivelul de 91,9 miliarde de lei.

Pe categorii de clienţi, creditele pentru populaţie sunt în continuare motorul principal. Finanţările pentru populaţie în moneda naţională înregistrau la finele lunii aprilie o creştere anuală de 21,1%, până la un sold de 69,3 mld. lei. În cazul companiilor, creşterea creditării a rămas modestă. Liviu Voinea, viceguvernator BNR, spune că locul băncilor în creditarea companiilor este luat de furnizori, IFN-uri şi bănci din afară.

Depozitele populaţiei şi companiilor avansează cu un ritm anual de 10%, triplu faţă de creşterea creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO