Bănci și Asigurări

Economia este nevoită să se adapteze pe un nou palier de curs: 4,5 lei/euro

Economia este nevoită să se adapteze pe un nou palier de curs: 4,5 lei/euro

Autor: Claudia Medrega

18.05.2012, 00:08 2506

Creşterea cursului spre pragul de 4,5 lei/euro poate ajuta exportatorii, care se confruntă deja cu dimi­nua­rea cererii din ţările zonei euro şi ar putea să susţină strategia băncii centrale de încurajare a creditării în lei, însă o depreciere suplimentară poate antrena deteriorarea portofoliilor de credite ale băncilor şi creşterea creditelor neperformante.

Deprecierea leului are în principal un efect psihologic asupra românilor, fiind posibil să influenţeze negativ cererea internă şi, implicit, creşterea economică, consideră analiştii.

Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR a scăzut cu 0,06%, la 4,4435 lei/euro, după patru zile consecutive în care cotaţia oficială a depăşit record după record. Dealerii susţin că banca centrală a intervenit indirect, când cursul s-a apropiat de 4,4450 lei/euro. Cursul de schimb a încheiat şedinţa de ieri în creştere uşoară, la 4,4440- 4,4460 lei/euro.

Deprecierea leului în luna mai a fost de circa 1,1%, iar de la începutul anului s-a înregistrat o scădere de 2,8%.

"Şedinţa a început pe o apreciere a leului, după ce unii jucători au vândut aseară pentru marcarea de profit din po­ziţiile long EUR/RON, văzând că BNR apără pragul de 4,45 lei/euro de fluxuri speculative", a comentat un dealer.

Costul imediat al deprecierii leului va fi resimţit de cei care au de rambursat credite în valută şi de importatori, ale căror marje se vor reduce. "Din calculele noastre reiese că o depreciere a leului are impact negativ asupra calităţii portofoliului de credite, atât a celui în valută, cât şi a celui în lei, în special în cazul companiilor. Cel din urmă reprezintă un efect negativ de bilanţ: firmele au, de obicei, datorii atât în lei, cât şi în euro şi deprecierea scumpeşte ratele creditelor în euro, afectând şi serviciul datoriei în lei", a comentat Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Referindu-se la impactul deprecierii cursului asupra persoanelor care au credite în euro, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat că la o rată de 300 de euro la un credit ipotecar un român plăteşte cu 15 lei mai mult, în timp ce un polonez trebuie să dea în plus la bancă 59 de zloţi.

ING: Cursul va urca la 4,5 lei/euro în această vară şi va rămâne la acest nivel până în martie 2013

"Nu este foarte mare influenţa deprecierii asupra ratei plătite de către cei care sunt datori la bancă. Sigur că în buzunarul unui om contează şi 15 lei. Dar cine are 300 de euro să plătească rata, are să plătească şi 15 lei în plus... Suportă riscul valutar pe care şi l-a asumat singur", a explicat Vasilescu.

Rata creditelor neperformante este, totuşi, corelată pozitiv cu evoluţia cursului de schimb, fiind importantă şi amploarea deprecierii leului în timp.

Bancherii au anticipat atât la începutul anului 2012, cât şi spre finalul lunii martie un curs de schimb relativ stabil în acest an, cu evoluţii pe palierul 4,2 - 4,3 lei/euro, cu tendinţe izolate de depreciere pe termen scurt spre 4,4 lei/euro. Acum majoritatea prognozelor oscilează în jurul lui 4,4 lei/euro sau chiar peste.

Analiştii ING Bank susţin că la sfârşitul trimestrului al doilea al acestui an cursul va ajunge la 4,45 lei/euro şi va urca ulterior la 4,5 lei/euro, nivel la care se va menţine până în primul trimestru al anului viitor.

Pe de altă parte, Eugen Sinca, analist la BCR, crede că tendinţa de depreciere a leului se va atenua în perioada următoare, iar cursul se va stabiliza în jurul nivelului actual. "Pentru finalul anului estimarea noastră este de 4,39. O depreciere suplimentară ar pune în pericol ţinta de inflaţie pentru finalul anului, mai ales în condiţiile în care este foarte dificil să atingem din nou producţia agricolă excepţională din 2011, iar preţurile alimentelor s-ar putea majora uşor", spune Sinca.

Iarna grea şi cursul au lovit puternic profiturile companiilor de pe bursă

Bucşa de la UniCredit consideră că vor apărea consecinţe pozitive şi negative pe parcursul mai multor luni, fiind greu de astimat acum impactul, cu atât mai mult cu cât cursul de schimb ar putea scădea dacă aversiunea la risc se reduce şi intrările de valută cresc. UniCredit Ţiriac vede cursul în intervalul 4,3 - 4,4 lei/euro, dacă nu au loc transformări fundamentale în zona euro.

"De la începutul anului, leul s-a poziţionat pe un trend descendent şi s-a depreciat cel mai mult dintre perechile sale regionale, atât pe fondul riscurilor generate de instabilitatea politică naţională şi deteriorării situaţiei Greciei, precum şi din cauza diminuării fluxurilor financiare către România pe canalul exporturilor, investiţiilor străine şi dezintermedierii financiare. Astfel, există riscuri ca nivelul de curs de 4,5 să fie atins în perioada următoare, în principal pe seama instabilităţii şi riscurilor ridicate din zona euro, însă chiar şi după ameliorarea situaţiei din Grecia, deoarece încetinirea creşterii economice şi reducerea fluxurilor de capital impun o depreciere de durată a leului", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volks­bank. Ea susţine că o continuare a trendului de depreciere a leu­lui va favoriza creditarea în lei, însă va fi susţinută şi de creş­terea dobânzilor la creditele în euro pe fondul procesului de dezintermediere financiară la nivel de UE. "Totuşi, încetinirea creşterii economice şi incertitudinea ridicată la nivel european va avea efecte negative asupra creditării şi mă aştept chiar la o dinamică mai lentă a creditării comparativ cu 2011."

Banca centrală a operat patru paşi succesivi de reducere a dobânzii-cheie de la 6,25% la 5,25% pe an, a introdus injecţii săptămânale de lichiditate prin operaţiuni repo şi a introdus chiar măsuri administrative de descurajare a creditului în valută, toate ca parte a unui program de încurajare a împrumuturilor în moneda naţională, în condiţiile în care România are o pondere mare a creditelor în valută contractate de populaţie şi companii, de peste 60%.

Reaşezarea structurală a creditării dinspre componenta în valută spre cea în lei este un fenomen de durată, care este influenţat de mai mulţi factori - deprecierea recentă a leului, scă­de­rea dobânzilor la lei, extinderea maturităţilor obligaţiunilor de stat şi creşterea lichidităţii din piaţă. "În noile condiţii credem că relaxarea politicii monetare va continua prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru lei, ceea ce va da un impuls creditării în moneda naţională", a afirmat Sinca de la BCR.

Citiţi mai departe despre deprecierea leului pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO