Bănci și Asigurări

Economia mondială şi-a găsit un drum bun de creştere. Însă câţiva pasageri ar putea face prostii

Comerţul mondial, un indicator al stării economiei mondiale, se extinde mai rapid ca niciodată după 2011. SUA şi China sunt cei mai mari participanţi la comerţul mondial

Comerţul mondial, un indicator al stării economiei mondiale, se extinde mai rapid ca niciodată după 2011. SUA şi China sunt cei mai mari participanţi la comerţul mondial

Autor: Catalina Apostoiu

03.11.2017, 00:05 1333

Mai toată lumea se poate aştepta ca 2018 să fie un nou an cu creştere solidă. Economia mondială a accelerat discret şi acum are o viteză respectabilă şi sustenabilă. Volatilitatea de pe pieţe este la un minim istoric. Chiar şi nemţii par mulţumiţi, scrie Bloomberg.

Marea provocare pentru 2018 ar putea fi legată de modul în care trebuie administrată această expansiune continuă. Un punct de turnură ar putea surveni la sfârşitul lunii septembrie, când BCE ar putea stopa sau reduce programul QE. Incerte sunt şi politicile pe care le va urma preşedintele american Donald Trump. De asemenea, nesigură este evoluţia pieţei financiare din China.

FMI, care remarcă accelerarea activităţii economice la nivel mondial, spune că acum ar fi momentul prielnic pentru rezolvarea problemelor rămase nesoluţionate de la criză. 

Economiştii Bloomberg anticipează o rată de creştere de 2,5% pentru SUA în 2018, de 6,4% pentru China, 0,9% pentru Japonia şi 1,6% pentru Germania. În majoritatea cazurilor, estimările sunt în linie cu creşterile prognozate pentru 2017, an care s-a dovedit a fi mai bun decât anticipaseră mulţi forecasteri.

Nu toată lumea beneficiază de această accelerare a creşterii şi totuşi o creştere accelerată neîmpărtăşită de toţi este mai bună decât niciun fel de creştere.

Un motiv de optimism privind perspec­tivele viitoare este faptul că creşterea la nivel mondial pare să se bazeze pe fundamente solide: consumatorii optimişti cheltuiesc, permiţând proprietarilor de companii să angajeze şi să investească, ceea ce impulsionează la rândul lor cheltuielile consumatorilor, şamd.

Creşterea solidă pune întreaga lume într-o poziţie mai bună în faţa unei eventuale noi recesiuni. Ţelul strategilor deocamdată este să normalizeze dobânzile şi să-şi repare finanţele pentru a putea face faţă mai uşor unui posibil nou şoc.

Un semn de întrebare major pentru 2018 este dacă consumatorii şi oamenii de afaceri vor continua să ignore unele ameninţări geopolitice destul de înfricoşătoare.

De urmărit în 2018 va fi şi modul în care UE se „reimaginează“ în perspectiva Brexitului, crizei din Catalonia şi viziunilor divergente privind euro ale preşedintelui Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel.

Din toate locurile „fierbinţi“ din lume, Statele Unite prezintă cel mai ridicat potenţial de a provoca şocuri la nivel mondial, cel puţin potrivit unei analize. Dun & Bradstreet pregăteşte o „matrice globală a riscurilor“, iar în trimestrul trei 4 dintre principalele 10 motive de îngrijorare au legătură cu America.

Cel mai mare risc, potrivit D&B, este ca politica să „stea în calea politicilor econo­mice pro-creştere“, ceea ce ar determina companiile să-şi restrângă angajările şi cheltuielile. Celelalte trei riscuri legate de SUA: ca Fed-ul să majoreze dobânzile prea rapid, o reformă fiscală sub aşteptări şi  creşterea productivităţii din SUA să nu înregistreze o accelerare.

Fed-ul va juca un rol la fel de vital ca şi preşedinţia.

Noul preşedinte al Fed preia frâiele cele mai importante bănci centrale a lumii într-un moment excelent pentru economia americană, moment pe care acesta va fi sub presiune să-l susţină, scrie Bloomberg.

O majorare prea accelerată a dobânzilor ar putea încetini creşterea pieţei acţiunilor, însă riscă să şină inflaţia sub ţinta băncii centrale, putând înclina economia către recesiune. De cealaltă parte, o majorare prea lentă ar putea alimenta şi mai mult creşterea valorii activelor, generând probleme. Noul preşedinte, împreună cu Trump, va trebui să găsească o cale de mijloc.

Noul şef al Fed va avea de asemenea în faţă perspectiva unui „arsenal“ redus pe care-l poate utiliza în cazul unei deteriorări a condiţiilor economice.

Ceea ce complică sarcina noului şef al Fed este faptul că creşterea înregistrată din 2009 nu reduce decât lent inegalitatea dintre cei bogaţi şi cei săraci. Aceasta poate creşte dacă acţiunile vor continua să crească, iar creşterile salariale rămân modeste.

Un punct de îngrijorare pentru economia mondială ca întreg este că redresarea s-a clădit pe un nivel prea ridicat de îndatorare.

Chiar dacă economia mondială va merge bine în 2018, pieţele financiare ar putea avea o soartă diferită.

Unii strategi se gândesc la spusele economistului american Hyman Minsky, potrivit cărora stabilitatea naşte propria instabilitate generând un grad prea ridicat de încredere şi bule.

Politicienii, la rândul lor, nu se pot relaxa. Îmbunătăţirea condiţiilor economice nu a vindecat divergenţele politice şi nu a redus „vulnerabilităţile pe termen lung“, scria Mohamed A. El-Erian, consultant economic la Allianz, în octombrie, într-o opinie publicată de Bloomberg. O mulţime de muncitori de rând sunt în continuare nemulţumiţi de situaţia lor şi îngrijoraţi de perspective. „Este prematur să declarăm misiunea îndeplinită“, scria El-Erian.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO