Bănci și Asigurări

Economia, sub presiune. Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de peste 700 mil. lei în iunie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani

Refuzurile la plată au crescut semnificativ în perioada crizei, media lunară a acestora fiind chiar şi de trei ori mai mare comparativ cu perioada anterioară anului 2008.

Refuzurile la plată au crescut semnificativ în perioada crizei, media lunară a acestora fiind chiar şi de trei ori mai mare comparativ cu perioada anterioară anului 2008.

Autor: Anelis Baciu

24.07.2017, 00:05 470

Cele mai mari valori anuale ale sumelor restante la plată au fost atinse în anii 2008 şi 2009, când băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în contul clienţilor pentru a onora plăţi în valoare de 8,5 şi respectiv 8,8 mld. lei.

Băncile au refuzat luna trecută decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 707 milioane de lei (157 mil. euro), de trei ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Nivelul atins în iunie este cel mai mare din ultimii doi ani. Plăţile respective au fost refuzate pentru că bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile. Sumele refuzate la plată au crescut şi faţă de luna mai, când valoarea cecurilor şi biletelor la ordin neonorate a fost de 159 milioane de lei.

Refuzurile la plată au devenit un fenomen larg răspândit în perioada de criză, când au existat mai multe vârfuri lunare cu plăţi neonorate de peste un miliard de lei, acesta fiind un efect al scăderii veniturilor companiilor şi al valului uriaş de firme ajunse în insolvenţă.

Reprezentanţii BNR au indicat că în ultimii ani problemele au fost accentuate şi de cazurile numeroase de litigii în instanţă, care au dus chiar la impunerea de sechestru pentru conturile mai multor companii, băncile neputând efectua plăţile chiar dacă ar fi existat lichidităţile necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO