Bănci și Asigurări

Economiile pe termen lung nu mai cresc: depozitele pe doi sau trei ani s-au stabilizat la 11 mld. lei

Economiile pe termen lung nu mai cresc: depozitele pe doi...

Autor: Ciprian Botea

18.08.2014, 00:00 261

Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de persoanele fizice s-au stabilizat la circa  11,2 miliarde de lei (2,5 mld. euro) în luna iunie, adică la circa 11% din totalul depozitelor la termen ale populaţiei, potrivit datelor BNR. Stocul depozitelor cu maturităţi lungi este cu 23% mai mare decât în urmă cu un an, dar ritmul de creştere s-a diminuat semnificativ în ultima perioadă. Comparativ, în luna ianuarie ritmul anual de creştere era de 30%. Practic, în iunie ritmul de creştere faţă de luna anterioară a fost aproape zero. Economiile în lei reprezintă cea mai mare parte  a depozitelor cu scadenţa mai mare de un an, respectiv 8,5 miliarde de lei la sfârşitul lunii iunie. Scăderea poate fi pusă pe seama diminuării constante a ratelor de dobândă oferite de bănci. Băncile cu oferte de depozite pe termen lung afişează dobânzi de circa 4% pe an pentru economiile cu scadenţa pe doi ani.

Spre comparaţie, unele bănci de talie redusă, care încearcă să-şi închege o bază de clienţi, plătesc în jur de 4% pentru depozitele pe şase sau nouă luni. Băncile s-au pliat în trecut pe preferinţa clienţilor pentru depozite pe termen scurt, fiind confortabile cu faptul că cei mai mulţi dintre aceştia îşi prelungeau depozitele la scadenţă, iar în final oricum ajungeau să-şi păstreze banii la bancă unu sau doi ani. Criza a forţat însă băncile să promoveze mai agresiv depozitele lungi pentru a înlocui din resurse interne liniile de finanţare în valută retrase de băncile-mamă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO