Bănci și Asigurări

Economisirea continua sa castige din ce in ce mai mult teren in fata creditarii

Economisirea continua sa castige din ce in ce mai mult teren in fata creditarii

Bancile au intrat intr-un razboi al dobanzilor in prima parte a anului, pentru a atrage cat mai multe depozite

19.11.2009, 00:00 34

In aceeasi perioada a anului trecut, raportul dintre credite sidepozite era de 124,7%, pentru ca la jumatatea acestui an sacoboare deja la circa 119%, potrivit statisticilor BNR.

"Sunt mai multi factori care determina aceasta scadere. Inprimul rand este vorba de o temperare a cererii solvabile decredite si de o crestere a economisirii. In acelasi timp, modul incare poate fi obtinuta finantarea in valuta este un alt elementcare contribuie la aceasta tendinta", noteaza Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.

Pe de alta parte, mai multe banci si-au scos din bilanturiportofolii de credite de sute de milioane de euro - fie le-auexternalizat catre vehicule speciale pentru a face rost definantare in cazul creditelor bune, fie le-au vandut unor firmespecializate in colectarea de creante in cazul creditelorneperformante pentru a-si reduce costurile masive cu provizioanelesi a-si corecta indicatorii de prudentialitate.

Inorice caz, raportul supraunitar dintre credite si depozite estegenerat in intregime de finantarile in valuta in conditiile in carela lei bancile au acordat credite de circa 85 de bani pentrufiecare leu atras de pe piata, potrivit datelor BNR.

In acelasi timp, depozitele la termen atrase de banci in primelenoua luni ale anului au crescut cu 27%, pana la 115,8 miliarde delei (circa 27,7 mld. euro), fiind impulsionate in prima parte aanului de dobanzile ridicate practicate de institutiile financiareaflate intr-o lupta stransa de atragere a resurselor.

Incepand cu trimestrul al doilea, dobanzile la depozite aucoborat treptat odata cu disparitia crizei de lichiditati de pepiata interbancara si cu semnalele de relaxare a politicii monetarevenite din partea BNR.

In acest moment, majoritatea bancilor au redus bonificatiile ladepozitele in lei la o singura cifra dupa ce la inceputul lui 2009acestea ajungeau si la 17-18% pe an. La euro, dobanzile au coboratla nivelul de 3-4% pe an.

Analistii spun ca modul in care va fluctua raportul dintrecredite si depozite in perioada urmatoare depinde foarte mult demodul in care se va reflecta pe piata programul guvernamental"Prima casa".

"Ramane de vazut ce influenta va avea programul 'Prima casa' inconditiile in care fara el nu am fi vazut o crestere a creditariipersoanelor fizice anul acesta. Este important de vazut cum vastimula acest program economisirea si ce proportie din crediteleacordate va fi transformata in depozite", apreciaza LucianAnghel.

Soldul creditelor acordate de banci companiilor si populatiei acoborat constant in prima parte a acestui an, inregistrand orevenire abia in lunile septembrie si august.

Creditele nou-acordate, cu exceptia restructurarilor sau arefinantarilor, au coborat cu 75% in primele noua luni comparativcu intervalul similat din 2008.

O eventuala inversare a tendintei de scadere a raportului dintrecredite si depozite depinde de iesirea din recesiune, dar acestlucru nu se va intampla prea curand in conditiile in care revenireaeconomiei va fi una graduala, noteaza economistul-sef al BCR.

"Inversarea nu se va produce prea curand pentru ca inainte estenevoie de o revenire consistenta a cererii de credite. Iar ocrestere economica de 1-2%, adica sub PIB-ul potential, nu poategenera o crestere consistenta a cererii de credite", a declaratAnghel. Majoritatea prognozelor privind evolutia economiei in 2010indica o crestere de sub 1%.

In acelasi timp, rata rentabilitatii activitatii de baza insistemul bancar exprimata ca raportul dintre veniturileoperationale si cheltuielile operationale ale bancilor - a urcat intrimestrul trei pana la circa 153% dupa ce intre septembrie 2008 siiunie 2009 coborase de la 182% la 148,7%, indicand ca bancile audin nou probleme cu controlul costurilor in pofida reducerilor depersonal. In contextul prabusirii vanzarilor de credite de retail,devin din ce in ce mai greu de justificat economic reteleteritoriale care ajung la sute de agentii si sucursale in cazul maimultor banci.

De la inceputul anului si pana in septembrie bancile au inchis88 de unitati teritoriale, numarul total al unitatilor coborandastfel la 6.464. In ceea ce priveste personalul scaderea a fostchiar mai vizibila. Bancile au renuntat la 3.160 de angajati,astfel ca la sfarsitul lui septembrie in sistemul bancar lucrau68.462 de persoane, potrivit datelor BNR.

Bancile au renuntat in primul rand sa mai prelungeascacontractele celor angajati pe perioade determinate, care erauimplicati in general in activitati legate de creditare. Uniibancheri considera ca retelele teritoriale vor intra sub o presiuneputernica, concurenta fiind acerba mai ales in orasele mici, undepontentialul de afaceri este limitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO