Bănci și Asigurări

Economisirile cresc mai rapid decât creditele. Raport credite/depozite de 92%, la minimul ultimelor opt luni

Economisirile cresc mai rapid decât creditele. Raport...

Autor: Liviu Popescu

10.12.2015, 00:07 832

Raportul credite/depozite a ajuns în octombrie la 91,7%, minimul ul­timelor opt luni, în scădere cu aproa­pe şapte puncte procentuale fa­ţă de nivelul de acum un an. Ritmul de creş­tere al economi­si­rilor popu­laţiei şi com­pa­ni­ilor este în con­ti­nuare mai rapid  de­cât as­cen­siunea creditelor.

„În cazul Româ­niei un nivel mai mic al raportului cre­di­te/de­po­zi­te înseamnă o atra­gere mai mică de sur­se de finanţare externă. Odată cu scă­derea raportului, ne bazăm mai mult pe surse interne, adică depo­zi­tele rezidenţilor, care sunt mai stabile ca şi sursă de finanţare în cazul unor şocuri de evenimente interna­ţio­nale nefa­vo­ra­bile“, a explicat Rozalia Pal, econo­mist-şef al Garanti Bank. Ritmul de creştere a economi­si­rilor atrase de la populaţie a fost în octombrie de 7,2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, ceea ce a dus soldul acestor împrumuturi la 233,7 mld. lei. Pe de altă parte, şi creditele contractate de la popu­laţie şi companii au avansat, însă într-un ritm mai re­dus, de doar 0,3%, la 214,5 mld. lei.

Anul trecut, de­po­zitele au depăşit pen­tru prima oară în ulti­mii şapte ani cre­ditele.

Raportul cre­dite/de­pozite s-a pozi­ţio­nat din luna mai a acestui an pe o pantă descendentă.

Ultima oară când raportul afişa o valoare de 100%, respectiv când depozitele echivalau soldul credite­lor, a fost în iulie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO