Bănci și Asigurări

Economist: "Este dezamăgitor pentru BCE". Băncile europene au luat credite de 82,6 mld. euro, sub aşteptările analiştilor

Economist: "Este dezamăgitor pentru BCE". Băncile...

Autor: Luiza Chiroiu

18.09.2014, 14:04 321

BCE acordă împrumuturi pe patru ani, cu o rată anuală a dobânzii de 0,15% băncilor din zona euro, cu scopul de a încuraja creditarea.

Suma de 82,6 miliarde alocată de BCE în urma primei operaţiuni de refinanţare se situează cu mult sub nivelul de 150 de miliarde de euro estimat de analişti intervievaţi de Bloomberg.

"Este dezamăgitor pentru BCE, care va întâmpina dificultăţi în atingerea ţintelor stabilite. Se pare că problema din acest moment în zona euro nu este lipsa lichidităţilor", a declarat Holger Schmieding, economist la Berenberg Bank din Londra.

BCE va iniţia opt operaţiuni de refinanţare până în 2016, următoarea fiind anunţată pentru luna decembrie. În cadrul celor două acţiuni care se desfăşoară în acest an, BCE pune la dispoziţia creditorilor din zona euro 400 de miliarde de euro.

Banco Popular Espanol, al patrulea mare grup bancar din Spania, a anunţat că încearcă să obţină 2,85 de miliarde de euro în cadrul licitaţiei care a avut loc joi. De cealaltă parte, Banco Sabadell, a cincea mare bancă spaniolă, a afirmat că nu va licita pentru fonduri în primă fază, dar că va încerca să obţină un credit de 5 miliarde de euro în decembrie.

Programul de împrumuturi prin care băncile primesc finanţări mai ieftine pentru a suplimenta creditarea în economia reală face parte dintr-n pachet de măsuri pentru stimularea economiei adoptat de BCE în luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO