Bănci și Asigurări

Economist-şef Raiffeisen Bank: Avem industrii care întâmpină probleme odată cu creşterea salariului

Economist-şef Raiffeisen Bank: Avem industrii care...

Autor: Departament Economic

21.05.2016, 13:21 1080

”Creşterea i-a dus în zona în care nu mai au competitivitate, iar productivitatea s-a evaporat. Creşterea sustenabilă a veniturilor este susţinută de productivitate”, a afirmat Ionuţ Dumitru.

În opinia lui, creşterile foarte mari de salarii în sectorul bugetar încurajează creşterile salariale din sectorul privat, iar multe companii se plâng de lipsa forţei de muncă calificată.”E nefiresc să ai salarii în mediul bugetar mai mari decât în mediul privat”, a comentat economistul.

În ceea ce priveşte TVA, se remarcă o scădere ”masivă” a încasărilor, undeva la 10-15%. ”Cifrele februarie-martie cam pe acolo au fost, iar aprilie a fost mai slab decât aşteptările. Aprilie ar putea ridica nişte semne de întrebare, la celelalte luni nu e nimic spectaculos”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

El este de părere că pachetul economic de stimulare financiară a fost dezechilibrat, având prea mulţi stimuli pentru consum şi prea puţini pentru partea de ofertă internă. ”Reducerea agresivă de TVA s-a văzut în importuri mai mari şi foarte puţin în oferta internă, care nu e capabilă să acopere cererea de bunuri de consum”, a conchis economistul de la Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO