Bănci și Asigurări

Economistul şef al BNR: Creşterea economică de 4% nu este “reală”, este dopată cu măsuri fiscale

Economistul şef al BNR: Creşterea economică de 4% nu...

Autor: Iulian Anghel

04.02.2016, 13:08 2068

Creşterea economică de 4% ce va fi înregistrată în 2015 sau în anii următori nu reflectă potenţialul economic al României. Este o creştere artificială, dopadă de măsuri fiscale şi monetare, susţine Valentin Lazea, economistul şef al BNR.

Economia în 2015 a crescut cu 3,5 – 4%, INS urmând să raporteze aceste date în următoarele zile. Creşterea a fost potenţată de avansul consumului care a crescut cu 9% ca urmare a reducerii TVA, a majorărilor salariale şi a reducerii dobânzilor bancare. Pentru Lazea, acestea sunt măsuri care au dopat economia şi ele nu pot continua.

Efectul dopajului se va topi într-un viitor nu îndepărtat, iar stimularea economiei prin măsuri fiscale se va opri şi trebuie să se opreasă. Când efectul dopajului se va topi, vântul va sufla în pânze invers, iar fiscalitatea va creşte.

“Calea uşoară a adoptării de măsuri fiscale a condus la o creştere de 4% care nu este adevărată - este dopată cu politici fiscale şi monetare”, a spus Valentin Lazea la colocviul “Creşterea economică potenţială.”

Potrivit economistrului, această “dopare” trebuie să se sfârşească din raţiuni evidente. Relaxarea fiscală presupune îndatorarea statului. O ţară cu o îndatorare de 40% din PIB plăteşte pe dobânzi 1,6% din PIB. Una cu o îndatorare de 80% din PIB plăteşte pe dobânzi 3,2% din PIB, banii ce trebuie luaţi din sănătate, educaţie, etc. Deci, doparea economiei, duce chiar economia în capcană.

Reformele structurale sunt singurele care conduc la creşterea sănătoasă a PIB, nu măsurile fiscale de dopare, susţine Lazea. În acest moment creşterea potenţială a economiei este de 3% din PIB, mai spune economistul, tot ce este peste acest procent este “dopaj”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO