Bănci și Asigurări

Efectele legii dării în plată se simt în continuare. Băncile acordă mai puţine credite ipotecare

Efectele legii dării în plată se simt în continuare....

Autor: Alexandru Zărnoeanu

26.08.2016, 00:08 2915

Băncile au continuat să acorde mai puţine credite ipotecare şi în luna iulie, volumul finanţărilor în lei pentru achiziţia de imobile scăzând la 900 mil. lei faţă de 1,1 mld. lei în iunie, fiind pentru prima dată din luna februarie când bancherii dau credite de sub un miliard de lei.

Declinul creditelor ipote­care poate fi explicat de adoptarea în luna mai a legii dării în plată, ce a dus la o creştere a avan­su­lui pentru creditele ipotecare de la 15% la 35% pentru creditele în lei şi 40% pentru creditele în valută de către cele mai mari 10 bănci din sistem, care acordă 80% din credite.

Liviu Andrei, managing partner la Alliance Finance Broker, consideră că declinul din luna iulie a fost influenţat de doi factori: intrarea în vigoare a legii dării în plată şi epuizarea fondurilor pentru programul Prima casă.

„Scăderea creditelor ipotecare are la bază doi factori. În luna mai au fost grăbite foarte multe cereri pentru aprobarea dosarelor de credit depuse de clienţi speriaţi de posibile efecte ale legii dării în plată. Oamenii au fost siliţi să ia un credit atunci deoarece ulterior nu şi-ar mai fi permis din cauza avansului. A venit şi reversul medaliei“, a declarat Liviu Andrei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO