Bănci și Asigurări

Efectul contradictoriu al scăderii dobânzilor: clienţii cu bani economisesc mai mult, nu caută alternative

Efectul contradictoriu al scăderii dobânzilor:...

Autor: Liviu Popescu

25.11.2014, 19:30 209

Persoanele fizice aveau la sfârşitul lunii septembrie depozite asigurate prin schema locală de garantare în valoare de 123 mili­ar­de de lei, în creştere cu jumă­tate de miliard de lei faţă de finalul anului trecut şi cu 8 mld. lei comparativ cu decembrie 2012, creştere susţinută exclusiv de clienţii cu depozite de valori mari, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor.

Valoarea depozitelor peste plafonul de garantare (de 100.000 de euro) a ajuns la 20 miliarde de lei în septembrie, în creş­tere cu aproape 9% comparativ cu peri­oada similară a anului trecut şi cu aproape 25% faţă de anul 2012.

Şi volumul depozitelor sub plafonul de garantare a crescut, dar cu un ritm mai redus. Valoarea acestor depozite a ajuns a 103 mld. lei în septembrie, cu 1,5% peste aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu finalul anului 2013, depozitele sub plafon sunt chiar în scădere uşoară.

„Acum doi ani, când a fost situaţia cu Grecia şi Cipru, a fost un moment oarecum de panică, toată lumea a încercat să îşi protejeze depozitele, dar în prezent lucrurile s-au potolit din acest punct de vedere şi nu există îngrijorare cu privire la situaţii riscante pe piaţa financiară care să pună în pericol depozitele. Criteriul limitei de garantare nu mai funcţionează prea mult deoa­re­ce oamenii se uită mai mult către optimizarea câşti­gu­rilor“, comentează analistul economic Aurelian Dochia.

El a adăugat că scădere bonificaţiilor oferite de bănci reprezintă de asemenea un motiv pentru ritmul de creş­tere mai accelerat al depozitelor peste plafon com­parativ cu cele sub plafon întrucât clienţii, în încercarea de a obţine condiţii mai bune de dobândă, fac depozite mai mari, astfel pot să obţină un câştig mai mare. Ponderea conturilor de peste 100.000 de euro a ajuns în primele nouă luni la 16% din economiile totale, reprezentând astfel maximul ultimilor doi ani. La finalul anului 2012 ponderea era de 14%.

„În principiu, cred că evoluţia depozitelor nega­rantate este influenţată de aversiunea la risc a consuma­torilor şi creşterea lichidităţilor companiilor, câştigurile generate de acestea fiind un factor secundar, mai ales având în vedere evoluţia dobânzilor“, a spus Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac.

El a adăugat că, cel mai probabil, creşterea dep­o­zitelor negarantate este corelată cu modificarea structurii deponenţilor din sistemul bancar. „Stocul depozitelor persoanelor fizice a rămas la niveluri ridicate, ceea ce indică un comportament precaut din partea acestora.“

Ponderea depozitelor peste plafonul de garantare a atins minimul istoric în trimestrul al doilea din 2013, respectiv 13,6%, din cauza scăderii bruşte cu peste un miliard de lei a depozitelor de peste 100.000 de euro. Mişcarea a avut loc imediat după criza din Cipru, când a apărut prima dată ideea ca depozitele de valori mari să fie utilizate pentru recapitalizarea băncilor cu probleme.

Anterior izbucnirii crizei, în 2008, ratele dobânzii practicate de instituţiile de credit ajungeau la 7%, însă în 2009, în plină criză, ratele erau cu aproape zece puncte procentuale mai mari. Acum, dobânzile la depozitele noi la termen au scăzut sub pragul de 3%.

Creşterea depozitelor din bănci pe parcursul crizei a reprezentat o situaţie surprinzătoare, având în vedere că bonificaţiile oferite de bănci au fost mai ridicate, iar consumul mai redus. Ritmul de creştere a depozitelor a încetinit în ultimul an în contextul scăderii dobânzilor. Cele mai recente ajustări ale dobânzilor au venit şi pe fondul reluării programului de relaxare monetară derulat de BNR, care a ajuns cu dobânda-cheie la un minim de 2,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO