Bănci și Asigurări

Efectul scăderii dobânzilor la credite: o gură de oxigen de 26 milioane de lei pentru populaţie în următoarele trei luni

Efectul scăderii dobânzilor la credite: o gură de...

Autor: Ciprian Botea

17.06.2014, 00:03 439

Scăderea dobânzilor pe piaţa monetară cu peste o jumătate de punct procentual în ultima lună înseamnă o reducere cu aproape 9 mil. lei a ratelor lunare plătite de clienţii cu credite imobiliare şi de consum în lei, arată calculele efectuate de ZF pe baza datelor privind dobânzile medii şi stocul de credite în monedă locală publicate de BNR.

Majoritatea băncilor urmează să actualizeze nivelul dobânzilor în concordanţă cu evoluţia indicatorilor pieţei monetare la sfârşitul acestei luni. Cea mai mare parte a contractelor de credit au dobânzi variabile legate de indicatorul Robor la 3 luni, care a scăzut cu 0,6 puncte procentuale faţă de nivelul din luna martie şi a ajuns la 2,4% pe an. Clienţii băncilor vor economisi practic circa 26 mil. lei în următoarele trei luni, cât timp va dura efectul actualei runde de actualizare a dobânzilor. Dacă dobânzile vor rămâne la acest nivel în următorul an, economiile clienţilor ar depăşi practic 100 mil. lei. Analiştii nu exclud însă episoade de volatilitate a dobânzilor în lunile următoare.

„Pe termen scurt, există perspectivele ca ratele de dobândă să rămână la niveluri foarte scăzute. Anticipez că acest exces de lichiditate va fi absorbit pe termen mediu, ceea ce va readuce ratele de dobândă în apropierea referinţei BNR (de 3,5% pe an în prezent – n. red.). Însă, există riscul ca eliminarea excesului de lichiditate să fie făcută brusc şi să genereze astfel voltatilitate“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

Un trend vizibil de scădere a dobânzilor s-a conturat în ultima lună, după o perioadă mai agitată pe piaţa monetară în prima parte a anului. Ultima ajustare a  dobânzilor din majoritatea contractelor de credite de retail a avut loc în luna martie, la un nivel al Robor de aproape 3% pe an. Nu­mă­rul clienţilor care au luat credite în lei cu dobânzi variabile a crescut vizibil în ultima perioadă, pe măsură ce s-a format o piaţă de credite ipotecare în lei, iar vânzările de credite de consum au revenit pe plus. Băncile au în prezent un stoc de credite ipotecare în lei de circa 5 mld. lei, dublu faţă de nivelul din urmă cu un an. Cre­ditele de consum în lei însumează 23 mld. lei.

Volatilitatea dobânzilor de la începutul anului pusese sub semnul între­bă­rii viabilitatea alternativei creditării în lei, dar scăderile recente, spun analiş­tii, sunt de natură să încurajeze clienţii să se împrumute în moneda locală.

„Scăderea dobânzilor pentru creditele în lei va consolida cererea pentru credite în lei. Nu anticipez că scăderea dobânzilor va avea efecte semnificative asupra neperformanţei creditelor. Ponderea creditelor în lei este redusă, iar cea mai mare parte din acestea au fost contractate la rate de dobândă mai ridicate decât nivelurile actuale“, crede Pătrulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO