Bănci și Asigurări

Erste: Creşterea economică solidă de anul trecut maschează consumul slab

Erste: Creşterea economică solidă de anul trecut...

Autor: Vlad Popescu

14.02.2014, 11:52 462

Analiştii Erste consideră că rata puternică de creştere economică din 2013 se datorează în principal recoltei agricole bogate şi dinamicii solide a exporturilor.

În 2014, consumul populaţiei ar trebui să accelereze şi să contribuie la o creştere economică mai sustenabilă, anticipează experţii băncii austriece.

Relaxarea politicii monetare va continua în prima jumătate a acestui an, prin reducerea rezervelor minime, atât timp cât situaţia politică internă va fi stabilă, iar retragerea injecţiilor de lichiditate de către Rezerva Federală a SUA va continua conform aşteptărilor, consideră Erste.

"În trimestrele recente, BNR a manifestat o tendinţă de a sprijini cererea internă printr-o revigorare a creidtării în monedă locală. Rezultatele se lasă încă aşteptate, creditarea în lei urcând modest, cu 0,7%, în 2013, cu o distribuşie echilibrată între populaţie (+0,7%) şi firme (+0,8%)", se spune într-o notă transmisă vineri de analiştii Erste.

Erste anticipează o creştere economică de 2,3% în 2014.

"O relaxare suplimentară a politicii monetare prin reduceri ale rezervelor minime va echilibra parţial presiunea asupra randamentelor obligaţiunilor de stat, generată de reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA şi de calendarul politic încărcat", notează analiştii băncii austriece.

Erste anticipează că randamentul obligaţiunilor de stat cu maturitatea la 5 ani va ajunge la 4,8% în luna decembrie, cu şansa unor costuri chiar mai ridicate. Cursul de schimb va încheia anul la 4,5 lei/euro şi ar putea atinge în cursul anului până la 4,7 lei/euro.

Creşterea economică solidă din trimestrul al patrulea se datorează în principal unei majorări puternice a cheltuielilor publice în luna decembrie - 23,4 miliarde lei, faţă de o medie lunară de 17,5 miliarde lei în restul anului. Consumul populaţie a evoluat slab până în decembrie, dar a crescut cu 4,8% în ultima lună din an, estimează Erste.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităţilor (2,8%) şi analiştilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru faţă de octombrie-decembrie 2012.

Atât creşterea anuală, cât şi cea trimestrială se plasează la cele mai mari valori din anul 2008 până în prezent.

Creşterea anunţată de INS este mult peste cea estimată de autorităţi (2,8%) şi analişti, ale căror anticipaţii se plasau între 2% şi 3%, după o creştere semnificativă a industriei şi agriculturii.

Pentru 2014, guvernul şi FMI mizează pe un avans economic de 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO