Bănci și Asigurări

Erste: Există temerea că ar putea ieşi valută din România din cauza problemelor cu Grecia

Analiştii Erste: Există temerea că ar putea ieşi valută din România din cauza problemelor cu Grecia

Autor: Razvan Voican

19.06.2011, 15:34 861

Leul a fost cel mai afectat săptămâna trecută de noul episod deacutizare a crizei elene, din cauza expunerii României faţă debăncile greceşti, care deţin aproape 20% din piaţă, scrie într-unraport de vineri Rainer Singer, unul dintre cei doi şefi aidepartamentului de cercetare pe Europa Centrală şi de Est la ErsteGroup, acţionarul majoritar al BCR.

"Temerea este că ar putea ieşi valută din România, ceea ce arsufoca economia. Este imposibil de spus cum va evolua criza elenă.Totuşi, situaţia actuală a României diferă din multe puncte devedere faţă de cea din 2009, când ameninţarea unei retrageri decapital străin era de asemenea prezentă", consideră Singer.

El notează ca elemente pozitive reducerea drastică a dependenţeide fluxurile de capital străin, majorarea rezervelor valutare aleBNR şi acordul cu FMI în derulare. Acesta este însă tratat ca fiindun acord de tip preventiv, adică tragerea celor 3,6 mld. euroalocate ar avea loc doar în situaţii excepţionale.

În acelaşi context, analiştii BCR au remarcat săptămâna trecutămişcări ale investitorilor străini de vânzare de titluri româneştidin portofolii. "Nu au fost însă spectaculoase, din cauzalichidităţii reduse, iar randamentele au rămas în mareneschimbate."

Noile tensiuni legate de Grecia au avut însă un impact puternicpe piaţa valutară, unde cursul a sărit la 4,245 lei/euro. Ca atare,BCR şi-a majorat uşor prognoza de curs pentru finalul anului de la4,10 la 4,15 lei/euro.

Din cauza prezenţei substanţiale a băncilor greceşti, România afost penalizată vineri şi la capitolul percepţie de risc şi astfelCDS-urile (preţul asigurării contra riscului de default) au urcatcu 15 puncte de bază (0,15 puncte procentuale) într-o singură zi,până la 254 de puncte de bază. În urmă cu o săptămână se situau înjur de 230 de puncte.

Pieţele internaţionale au devenit foarte nervoase la sfârşitulsăptămânii trecute din cauza înmulţirii speculaţiilor privind unposibil default al Greciei. Bursele europene şi moneda euro ausuferit scăderi importante.

Oficialii BNR au afirmat că monitorizează atent situaţiabăncilor elene şi că au pregătite planuri de reacţie în caz denevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO