Bănci și Asigurări

Erste Group: România ar putea intra după 2017 în procedură de deficit excesiv

Erste Group: România ar putea intra după 2017 în...

Autor: Iulian Anghel

17.03.2017, 00:05 688

România ar putea recurge la „o înăsprire fiscală“ dacă Comisia Europeană declanşeză procedura de deficit excesiv, cred economiştii de la Erste Bank.

Dintre ţările din Europa Centrală şi de Este (ECE) România ar urma să înregistreze în acest an cea mai puternică extindere a deficitului de cont curent, până la 3,3% din PIB (plus un punct faţă de 2016). De aemenea, România ar putea intra în procedura de deficit excesiv ca urmare a depăşirii deficitului bugetar de 3% din PIB, arată o analiză a Erste Group, asupra evoluţiei ţărilor din Europa Centrală şi de Est în 2017.

„Soldurile de cont curent (în ECE -n.red.) vor înregistra doar o înrăutăţire uşoară (0,4% din PIB, în medie), iar regiunea ar trebui să rămână cu un excedent minor (0,2% din PIB). În cadrul ECE, România ar trebui să înregistreze cea mai puternică extindere a deficitului de cont curent (cu aproximativ 1 punct procentual, la 3,3% din PIB), dar deteriorarea ar putea fi limitată în condiţiile în care o oarecare înăsprire fiscală ar putea avea loc anul viitor, dat fiind că România ar putea fi supusă procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană, în 2018, din cauza depăşirii deficitului de 3% din PIB”, susţine analiza citată. Datele publicate ieri de BNR arată că, în ianuarie, România a înregistrat un excedent de cont curent de 416 mil. euro, dar astfel de excedente se înregistrează, de obicei, la începutul anului. Defictul de cont curent a început să se deterioreze odată cu majorarea deficitului comercial, stimulat de creşterea consumului, ca urmare a majorărilor salariale şi a redu­cerilor de taxe. Deficitul co­mer­cial s-a majorat de la sub 7 miliarde de euro în 2014, la aproape 10 miliarde de euro, anul trecut, antrenând o deteriorare a deficitului de cont curent până la 2,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO