Bănci și Asigurări

Erste: Piaţa a înţeles din ultimele declaraţii ale şefului BNR că leul va slăbi în continuare

Erste: Piaţa a înţeles din ultimele declaraţii ale şefului BNR că leul va slăbi în continuare

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

16.07.2012, 00:03 1301

România rămâne o zonă de atenţie pentru traderii grupului austriac Erste după ce ultimele comentarii ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu au fost interpretate de piaţă în sensul disponibilităţii băncii centrale de a permite deprecieri suplimentare ale leului în raport cu euro, potrivit unui raport al Erste.

Isărescu a precizat joia trecută că BNR a vândut pe piaţă în ultima vreme numai din valuta preschimbată de Ministerul Finanţelor, care a început să folosească din bufferul valutar pentru a nu plăti dobânzile în creştere cerute de piaţa internă. În acelaşi timp, analiştii grupului au ridicat prognoza de curs de schimb pentru finalul acestui an de la 4,39 la 4,50 lei pentru un euro.

Explicaţiile principale pentru acest scenariu care indică un leu mai slab cu 2,5%: procesul în desfăşurare de reducere a expunerii băncilor şi a altor categorii de investitori străini, precum şi deteriorarea rapidă a mediului politic. Totuşi, Erste crede că BNR va menţine regimul de flotare controlată a cursului leu/euro şi va tempera deprecierea leului folosindu-se de rezervele valutare confortabile. Numai că o astfel de abordare ar intra în conflict cu recomandările recente ale FMI de limitare a intervenţiilor valutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO